Erzurum'a organik dondurma

Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü yüzde 100 organik dondurma üretmeyi hedefliyor. Şu anda yüzde 80 olan organik dondurma üretiminin yüzde 100 olması için çalışmalar devam ediyor.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir kontrolünde gerçekleştirilen çalışmalarda, günde ortalama 50-100 kilogram arasında dondurma üretimi yapılıyor.

Prof. Dr. Özdemir, maliyetinin 2 katı gelir getirebilen bir ürün olan dondurmayı, hijyenik şartlara tam riayet ederek üretime başladıklarını söyledi.

Üretimde temizlik ve dezenfekteye büyük hassasiyet gösterdiklerini ifade eden Özdemir, ''Kullanılan malzeme aletlerin dezenfektesinin yanında, usta ve öğrenciler ellerinde eldiven ve başlarında galoş olmadan çalışmamaktadır'' dedi.

PİYASA DONDURMALARININ ANALİZİ
Özdemir, organik şartlara uygun dondurma üretimine, piyasadaki dondurmaları analiz etmelerinin ardından karar verdiklerini söyledi.

Piyasada özellikle açıkta satılan dondurmaların birçoğunun hijyenik kalitelerinin iyi olmadığını belirlediklerini iddia eden Özdemir, ''Ne yazık ki bu üzücü sonucu gördük. Ardından hijyenik şartlara dikkat ederek, halk sağlığı yönünden güvenilir dondurmayı nasıl üretebiliriz diye düşünmeye başladık. Gerekli projeyi hazırladık. Fakülte yönetimimize sunduk ve verilen onayın ardından da üretime başladık. Şu an günde 50-100 kilogram üretim yapıyoruz. Dondurmalarımızı tabii aromalarının oluşabilmesi için de bir hafta süreyle derin dondurucuda dinlendiriyoruz'' dedi.

ORGANİK ÜRETİM VE ŞEKER HASTALARI
Ürettikleri dondurmada hiçbir malzemeden kaçınmadıklarının altını çizen Özdemir, özellikle malzeme olarak taze meyveyi tercih ettiklerini ifade etti.

''Şu anda yüzde 80 oranda organik dondurma üretimi yapıyoruz'' diyen Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Amacımız yüzde 100 organik olan ve şeker hastalarımızın da tüketebileceği dondurmayı üretmek. Bilindiği gibi şeker hastaları dondurma içerisindeki glikoz nedeniyle bu dondurmayı tüketemiyor. Piyasada üretilen bazı dondurmalarda şeker kullanılmadığı söyleniyor. Ancak bunun yanında kullanılan diğer ürünlerdeki glikoz hesaba katılmıyor.''

Dondurmanın özenli bir üretim istediğine değinen Özdemir, ''temizlik ve sağlık güvenilirliğinin'' de kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, ''Dondurmamızın yüzde 100 organik sayılabilmesi için çalışıyoruz. Örneğin sütün elde edildiği hayvanların tamamen organik beslenmiş olması gerekmekte. Bu gibi eksiklikler de giderildiğinde tam organik üretim sağlanmış olacak'' diye konuştu.

Özdemir, besin değeri açısından 100 gram dondurma yemenin, 400 gram süt içmeyle eşdeğer olduğuna dikkat çekerek, özellikle çocuklarda sağlıklı üretilmiş dondurma tüketiminin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...