Eski Büyükelçi: İçkiler benim, ticari amaç yok

Avrupa’da görev yaptıktan sonra emekli olan Büyükelçi Daryal Batıbay, 931 şişe bandrolsüz içkiyi kaçak olarak yurda sokmak iddiasıyla hakim karşısına çıktı. Bir arkadaşının deposundaki 153 şişe içkinin de koleksiyon amaçlı olduğunu savunan Batıbay ''İçkiler şahsıma ait, ticari amaç yok'' dedi.

Eski Büyükelçi: İçkiler benim, ticari amaç yok

Ankara 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 'nin eski Avrupa Konseyi Nezdinde Daimi Büyükelçisi Daryal Batıbay ile iddianamede ''içkilerin Türkiye'ye taşınmasında görev aldıkları'' öne sürülen 6 sanık ve avukatları katıldı.

Sanık Daryal Batıbay, savunmasında, 7,5 yıl Strasbourg'da Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi olarak görev yaptığını, 2011'de yaş haddinden emekli olduğunu hatırlattı.

Emekli olduktan sonra KKTC'ye yerleşmeye karar verdiğini ve eşyaların taşınması için bir nakliyat şirketiyle anlaştığını ifade eden Batıbay, KKTC'deki evin inşaatının bitmemesi nedeniyle, eşyaların Ankara'daki Gümrük Transit Depo'da tutulmasını istediğini kaydetti.

Eşyalarla birlikte, aldığı içkilerin de Ankara'ya getirildiğini belirten Batıbay, ''Tüm içkiler şahsıma aittir, herhangi bir ticari amacım yoktur'' dedi.

‘KOLEKSİYON AMAÇLI’
İstanbul'da bir arkadaşının deposunda bulunan 153 şişe içkiyi ise görevli bulunduğu süre içinde Türkiye'ye gelirken getirdiğini savunan Batıbay, içkileri ''koleksiyon'' amaçlı aldığını ileri sürdü.

Veda ziyaretleri nedeniyle eşyaların taşınmasıyla ilgilenemediğini, taşınma şeklinden haberinin olmadığını kaydeden eski büyükelçi Batıbay, beraatını istedi.

Batıbay, eşyalarının, Ankara'daki asıl gümrük deposunda değil de aynı yerdeki başka bir depoda bulunmasından haberi olmadığını söyledi.

Batıbay'ın Avukatı Metin Feyzioğlu da müvekkilinin koleksiyon amacıyla aldığı içkilerin ''şahsi eşya'' niteliğinde olduğunu savunarak, ''Bu içkiler Türkiye'de 6 ay depoda kalmıştır. Bu husus bile herhangi bir suç kastının bulunmadığını göstermektedir. Ayrıca gümrükteki depo değişikliğinden haberdar olması da mümkün değildir'' dedi.

Sanık Nursel Sert Gümüş de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan aldığı belge doğrultusunda yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olarak görev yaptığını, bu kapsamda bazı nakliye firmalarıyla çalıştığını kaydetti.

Batıbay'ın eşyalarını taşıyan nakliye şirketiyle de çalıştığını belirten Gümüş, depoya koydukları Batıbay'ın eşyaları arasında içkilerin bulunduğunu, gümrük muhafaza memurlarının araması sırasında öğrendiklerini ifade etti.

İstanbul'dan getirilen 153 şişe içkiyle alakasının olmadığını savunan Gümüş, beratını istedi.

Söz konusu nakliye şirketinin sahibi sanık Sadettin Kayabaşı da Batıbay'ın eşyaları arasında içkilerin bulunduğunu, polisin operasyonu sonucu öğrendiğini savundu.

Diğer sanıklar da suçlamaları reddederek beraatlarını talep etti.

GÜMRÜKTEN SORULACAK
Mahkeme heyeti, içkilerin, Gümrük İdaresi'ne bildirilmesi, gümrük işlemi ve vergisine tabiliği, ''transit eşya'' niteliğinde olup olmadığı, başka ülkelere gönderilip gönderilemeyeceği konularının Ankara Gar Gümrüğü'nden sorulması için müzekkere yazılmasına ve dosyadaki bazı eksikliklerin giderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

12 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Daryal Batıbay'ın, Strasbourg'daki görevinin ardından Türkiye'ye 931 şişe bandrolsüz şarap ve 6 şişe şampanyayı kaçak olarak soktuğu iddiasıyla ''mesleğinin sağladığı kolaylıktan faydalanarak, alkollü içkileri gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın Türkiye'ye ithal etmek'' ve ''bandrolsüz, gümrük kaçağı içkileri ticari amaçla bulundurmak'' suçlarından 12 yıl 6 aya kadar hapsi istenmişti.

Diğer sanıklara, ''bandrolsüz, gümrük kaçağı içkileri ticari amaçla bulundurmak'' suçundan 2'şer yıldan 5'er yıla kadar mahkumiyet talep edilen iddianamede, bütün sanıkların idari para cezasına çarptırılmaları istenmişti.

Sayfa Yükleniyor...