Eski halılardan yeni bir hayat

Artık tüm eskimiş karo halılar çöpe atılmak yerine yeniden hayat buluyor...

Eski halılardan yeni bir hayat

Kullanılmış halılar bütünüyle geri dönüştürüp yeni karo halılar üreten yeni bir sistem 'de de hayata geçti..

Her yıl yalnız Avrupa’da, içeriğinde karbon ve petrol türevleri bulunan 30 milyon metre kare halı, ya çöpe atılıyor ya da yakılıp yok ediliyor. Bu aşırı sarfiyatın, çevre ve sanayinin mali açıdan sürdürülebilir olmasını engellediğine kuşku yok.  
Bu sistemi hayata geçiren InterflaceFLOR’un EMEAl (Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Hindistan) CEO’su Lindsey Parnell, “Herkesin çöp saydığı atıkları, birer fırsat ve yeniden kullanılabilir ham madde olarak görebilmek çok sevindirici. Ama en önemlisi, stoklarımızdaki ham maddeler giderek azalıp fiyatları yükseliyorken, elimizdeki atıklardan maksimum faydayı sağlamak, günden güne daha da önem kazanıyor...”
Ama asıl hedeflerinin ürün-malzeme döngüsünü eksiksiz tamamlamak olduğunu vurgulayan Parnell bu ilişkiyi şöyle açıyor: “Kullanılmış eski ürünlerimiz, yeni üreteceklerimizin ham maddesi olurken, biz de bu dönüşüm süreciyle her bakımdan kendi kendine yetebilen bir işletme haline gelmiş olacağız.”

InterfaceFLOR, SITA ile kurduğu ortaklık sonucu bu adımı atıyor.  Bu sayede 2020 yılında firma tarafından çevreye verilen tüm olumsuz etkiler ortadan kaldırılmış olacak. Firma atıklarından elde ettiği yüzde 82 oranındaki azalmanın yanı sıra, bu atıklar için yaptığı harcamalarda da 438 milyon dolardan fazla bir tasarrufa ulaşmış.

Çoğu karo halı fiziksel olarak kullanılmaz hale gelmeden önce değiştiriliyor. Böylelikle karolar farklı kısımlarda kullanılabiliyorken, kullanma süresi de uzatılmış oluyor. Firma bu bağlamda, karo halıları yeniden kullanabilmek için Avrupa’daki çeşitli sosyal işletmeler ve geri dönüşüm kurumlarıyla ortak çalışmayı da ihmal etmiyor.

İkinci sırada firmanın ReUse adını verdiği ve karo halıların farklı alanlarda kullanılmasıyla ilgili bir diğer programı var: Bu alanları ses ve ısı yalıtımı, bahçe hangarı, garaj gibi geniş kapalı mekanlarda çatı malzemesi ile sanatsal projeler şeklinde özetlemek mümkün.
Firma tüm bunları yaparken ReEntry 2.0 sistemini kullanarak Avrupa pazarında en çok tercih edilen tüm karo halı türlerini geri dönüştürebiliyor.

Bu sayede, yıllık ölçekte elde ettiği 600 bin metre karelik geri dönüşüm kapasitesini, yakın bir gelecekte 1 milyon metre kareye kadar yükseltmeyi planlıyor.

Sayfa Yükleniyor...