Eski kağıtlar pil oldu

California'daki Stanford Üniversitesi'nden uzmanlar fotokopi kağıdından pil geliştirmeyi başardıklarını duyurdu.

Eski kağıtlar pil oldu

Kağıt üzerindeki kaplama aslında içinden tel geçen mikroskobik tüplerle dolu
Ekibe göre, bu teknoloji, cep telefonları ve diğer küçük elektronik gereçler için nispeten daha ucuza enerji sağlayabilir.

Kağıt ucuz, esnek ince ve pek çok farklı boyutta üretilebilen bir malzeme.

Peki ya bundan nasıl pil üretilir? Araştırmacılar sıradan bir fotokopi kağıdını alıp üzerini bir tür mürekkeple kapladıklarını söylüyorlar.

Mürekkep dense de bu aslında özel bir kaplama maddesi; içindeyse karbon nanotüpler yani mikroskobik tüpler bulunuyor, her birinin içinden yine nano kalınlıkta gümüş teller geçiyor.

Kaplanan kağıtsa daha sonra lityum içeren bir solüsyona batırılıyor.

Bu da elektrik akımı için gerekli kimyasal tepkimeye sağlıyor. Nanotüp teknolojisi bir süredir zaten yerleşik durumda ve çeşitli şekillerde kullanılıyor.

Burada asıl atılım yaratan ise yapıyı bir arada tutmak için kağıt kullanılması.

Kağıdın yapısındaki incecik lifler,, aynı, bildiğimiz mürekkebi tuttuğu gibi, nanotüp kaplamasının da yüzeyde kalması için birebir.

Bilimadamları bu fikrin ufak, taşınabilir elektronik gereçler için hafif ve esnek bir enerji kaynağı yaratabileceğini; muhtemelen daha büyük uygulamaları da olabileceğini belirtiyor.

Bu yöntemin Stanford Üniversitesi uzmanlarının en iddialı hedeflerinden biri ise, çok hafif olan bu malzemeyi, elektrikli taşıtların yaygınlaşması önündeki en büyük sorun olan ağır ve hantal pillere bir alternatif olarak geliştirebilmek...

Pil kaplaması yöntemi için daha önce de plastik, metal ve kumaş malzeme kullanılarak çeşitli deneyler yapılmıştı.

Sayfa Yükleniyor...