Eskiyen cep telefonlarına ne oluyor?

Televizyon, cep telefonu gibi elektronik cihazların atıkları dünyada her yıl 40 milyon ton artıyor.

Eskiyen cep telefonlarına ne oluyor?

BM Çevre Programının (UNEP) Bali'de açıklanan raporuna göre, ABD, "e-atık" olarak nitelendirilen telefon, yazıcı, televizyon, bilgisayar ve benzeri elektronik cihaz atıklarının en büyük "üreticisi" durumunda. ABD'de yılda 3 milyon ton e-atık ortaya çıkıyor.


ABD'yi yılda 2,3 milyon tonla Çin takip ediyor. Çin aynı zamanda diğer gelişmekte olan ülkelerden de atık alıyor.

Rapora göre, e-atık miktarı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde gelecek on yıl içinde çok büyük oranda artacak. Çin ve Güney Afrika'da 2020'ye kadar bilgisayarları kapsayan e-atıkların 2007 seviyesine göre yüzde 400 oranında artacağı tahmin ediliyor.

Cep telefonu atığının Çin'de 2007 seviyesine göre 2020'de 7 kat, Hindistan'da ise 18 kat artması bekleniyor.

UNEP icra müdürü Achim Steiner, e-atıkların yeniden işlenmesinin enformal sektöre bırakılmaya devam edilmesi halinde, Çin'in yanı sıra Hindistan, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerde çevreye verilen tahribat ve sağlık sorunlarının artacağını söyledi. Raporda, bazı e-atıkların, az gelişmiş ülkelerden, bunların elden çıkarılması işleminin daha iyi yapıldığı gelişmiş ülkelere gönderilmesinin yerinde olacağı belirtildi. Endonezya Çevre Bakanı Gusti Muhammed Hatta ise tehlikeli atıkların yasa dışı trafiğine dikkati çekti.

Sayfa Yükleniyor...