Etek boyu tartışması Meclis’e taşındı

Samsun’da Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde çalışan Psikolog Zeynep Akyüz'ün, etek boyu yüzünden sözleşmesinin yenilenmeyerek işten çıkarıldığı iddiası TBMM taşındı.

Samsun Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü'nde taşeron firma kanalıyla 'hizmet alımı' olarak görev yapan 23 yaşındaki psikolog Zeynep Akyüz, geçen Temmuz ayında İl Müdür Vekili Adnan İpekdal tarafından kılık kıyafetine dikkat etmesi konusunda uyarıldı.

Genç kız, il müdürü ile kıyafetiyle ilgili tartışmasının ardından Havza İlçesi'nde görevlendirildi. İtiraz edince Valilik tarafından görevlendirilmesi durduruldu. 4 ay daha çalıştıktan sonra sözleşmesi uzatılmayarak 1 Ocak itibarıyle işine son verildi.

Zeynep Akyüz, "Etek boyum yüzünden ben işten çıkartılıyorum. Recm edilmediğime şükrediyorum" diyerek duruma tepki gösterdi.

Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Adnan İpekdal ise konuyla ilgili şunları söyledi:"Hizmet alımı olarak geçtiğimiz Mayıs ayında göreve başlayan iki arkadaşımızı kılık kıyafet konusunda uyardık. Fakat bu uyarının içerisinde etek boyuyla ilgili bir ifade yok. Her yeni yıl geldiğinde sözleşmeler yenileniyor. Yeni ihaleler yapılıyor. Uyarı hadisesi 7'inci ayda oldu. Yıl sonu geldiğinde yeni ihale dönemi geldi. Bu arkadaşlarımızdan bir tanesiyle çalışmayı uygun görmedik.

Bunun kıyafetle ilgisi yoktur. Onun branşında elemana ihtiyacımız olmadığı için ihale şartnamesine onun branşıyla ilgili kısmı koymadık. Diğer mevcut arkadaşlarımızla çalışmaya devam ediyoruz. Bu uyarıya ihtiyaç duyulduğuna göre, diğer arkadaşlardan biraz daha farklı bir giyim tarzı vardı bu arkadaşın. Ama bunun etek boyuyla ilgisi yok."

İddianın kamuoyunda gündeme gelmesinin ardından DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş geçen 10 Ocak'ta TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

Ağırbaş, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf tarafından cevaplandırılmasını istediği önergede Zeynep Akyüz'ün işten çıkarılmasıyla ilgili iddiaların doğru olup olmadığını ve konu hakkında bir soruşturma açılıp açılmayacağını sordu.

Samsun'da yaşanan olayı çok önemsediğini belirten Ağırbaş şöyle dedi:"Özellikle son günlerde kadının çalışma hayatından uzaklaşmasıyla ilgili çok rahatsız edici bir takım haberler geliyor. 'de kadının her geçen gün çalışma hayatından uzaklaştırıldığını görüyorum. Bu da beni bir kadın olarak rahatsız ediyor. İnsan Hakları Komisyonu üyesiyim. Biz Çocuk Esirgeme Kurumuna ait yuvaları ve yetiştirme yurtlarını dolaşıyoruz. Bu anlamda ben her yerde özellikle sosyal hizmetler konusunda çok büyük bir açığın olduğunu görüyorum.

Şimdi burada koskoca Samsun'da psikolog ihtiyacının olmayışını da garipsedim açıkçası. Gerçekten bu konuda Türkiye'de büyük bir açık var. Psikolog ihtiyacının olmayışı biraz da beni kaygılandırdı. İnandırıcı gelmedi."

Yaşanan olayın kişisel anlama indirgenmemesi gerektiğini dile getiren DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş sözlerini şöyle sürdürdü:"Burada çok büyük bir haksızlık var. Türkiye gerçekten geriye doğru gidiyor. Kimse kimsenin kılık kıyafetine karışamaz. Bu değildir ki, 'ben istediğim kıyafetle gelirim.' Belli sınırlar içinde yapmak zorundasınız. Ama burada belli ki olay kişiselleştirilmiş.

Bu Samsun'da patlak vermiş ama, diğer yerlerde yaşanmıyor anlamına gelmiyor. Pek çok yerde kadının giyim tarzından tutun da çalışma kapasitesine kadar pek çok şekilde baskı altında olduğu kanaatindeyim." Samsun'da yaşanan olayda bir kadının çalışma hakkının elinden alındığını belirten Ağırbaş, konuyu Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonuna taşımayı düşündüğünü de söyledi.

Sayfa Yükleniyor...