'Evet'le ne değişecek?

Türkiye kararını verdi, anayasa değişikliği paketi referandumda 'evet' oyu alarak hayata geçti. HSYK ve Anayasa Mahkemesi yeniden yapılandırılacak. Bu kararla, meslekten atılan yargı üyeleri ve askerler için dönüş yolu da açıldı.

Sandıktan çıkan 'evet' kararıyla kritik düzenlemelerin önünde engel kalmadı.


11 asıl, 4 yedek üyeli Anayasa Mahkemesi, 17 asıl üyeden oluşacak. Mahkeme üyeliği 12 yıl ile sınırlandırılacak.

Anayasa değişikliklerinin iptaline ve parti kapatmalara, 17 üyeden 12'sinin oyuyla karar verilebilecek.

Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları görevleriyle ilgili suçlamalarda Yüce Divan olarak görev yapacak Anayasa Mahkemesi'nde yargılanacak.

Vatandaşların Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının da önü açıldı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 7 olan üye sayısı 22'ye, 5 olan yedek üye sayısı 12’ye çıkarıldı. Yüksek Kurul’un meslekten ihraç kararlarına yargı yolu açıldı.

Anayasal düzene karşı suç işleyen, darbe yapan veya girişiminde bulunan askerler, sivil mahkemelerde yargılanacak.

12 Eylül darbecilerine yargı yolunu kapatan geçici 15'inci madde yürürlükten kaldırıldı. Yüksek Askeri Şura'nın ihraç kararlarına karşı dava açılabilecek.

Memurlara ve diğer kamu görevlilerine ise toplu sözleşme yapma hakkı tanınıyor. Değişiklik ile ombudsmanlık yani 'Kamu Denetçiliği Kurumu' da yapılandırılacak.

Anayasa değişikliğinin getirdiği bir başka unsur, 'pozitif ayrımcılığın' artık Anayasası'nın bir parçası haline gelmesi. Şehit ailelerine, gazilere, kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve özürlülere yapılacak pozitif ayrımcılık, anayasanın 'eşitlik' ilkesine aykırı sayılamayacak.

Sayfa Yükleniyor...