Eyvah sütüm gitti!

Doğum yaptıktan bir kaç hafta sonra sütünüz daha az mı gelmeye başladı ? Panik olmayının, doğa ne yaptığını biliyor.

Eyvah sütüm gitti!

Günümüzde çoğu kadın yeterli sütü olmamasından endişe ediyor. Aslına bakarsanız, başlarda genelde bunun tersi söz konusudur -çoğumuzun fazlasıyla sütü vardır.

Doğumu izleyen ilk birkaç hafta içinde, göğüsleriniz durumu tartar ve ne kadar süt çekildiğine dayanarak yeni bebek veya bebekler için yeterli süt üretmek üzere emzirme hormonlarınızla birlikte çalışacak hormon alıcıları geliştirir. Bu süreç sütün bebek tarafından verimli bir şekilde ve sık aralıklarla sağılmasını bekler. Ama emzirmenin yanısıra pompayla veya elle sağma biçiminde her türsüt sağma yöntemine de cevap verir. Bu süre boyunca ne kadar çok süt sağılırsa, uzun vadede süt miktarınız o kadar fazla olur. Süreç her bebekte baştan başlar.

Emzirme tekniğinizle ilgili olarak önem taşıyan sadece iki nokta vardır:

1. Siz ve bebeğiniz rahat mısınız? (Eğer rahat değilse bebeğinizin tepkilerinden anlarsınız)

2. Bebeğiniz bol bol süt alıyor mu?

Bunun ötesinde kural yok!

Doğa genelde başlarda fazlasıyla cömerttir ve bebeğinizin gerçekte ihtiyacı olan miktarın oturtulması bir ay veya daha fazla sürebilir. Yaklaşık altı hafta itibarıyla, sütünüzün nereye kaybolduğunu merak edebilirsiniz. Sütünüz hâlâ oradadır ama gereksiz bütün erken dönem sıvıları toplanıp gitmiştir, siz de daha rahat, düzgün ve uyumlu bir emzirme sürecine girmişsinizdir. Süt miktarınızın az olduğunudüşünüyorsanız bol sıvı almak ve her emzirme sonrası sağmak bu miktarı artıracaktır.

Eğer her emzirmede iki göğsünüzü de kullanıyor ve dünyayı doyurabileceğiniz hissine kapılıyorsanız, siz ve bebeğiniz hoşlandığı sürece sadece tek bir göğüsten

Emzirmeyi deneyip neler olduğuna bir bakın. Pek çok bebek her emzirme seansında sadece bir göğüsten emmekten mutlu olur ve bu, gereğinden fazla sütün azalmasına yardım edebilir.

Kaynak: “Emzirme Sanatı” (La Leche League International- The Art of Breastfeeding)Gün Yayıncılık

Sayfa Yükleniyor...