Flamingoların yeni yuvaları bulundu

Kuş Araştırmaları Derneği (KAD) tarafından yürütülen, ''Akyatan-Tuzla Lagünleri Yönetim Planlaması Projesi'' kapsamında yapılan araştırmada, flamingoların yuva yaptığı yeni bir alan keşfedildi.

Flamingoların yeni yuvaları bulundu

ADANA -  KAD Proje Sorumlusu Süleyman Ekşioğlu, başta Akyatan olmak üzere Tuzla, Ağyatan ve Yumurtalık lagünlerinden oluşan Çukurova Deltası'nın, su kuşları açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Çukurova Deltası'nın, göçmen kuşların 'deki dinlenme ve beslenme istasyonlarından biri olduğunu belirten Ekşioğlu, deltanın aynı zamanda uluslararası önem taşıdığını kaydetti.

Ekşioğlu, sakarmeke, çamurcun, küçük kumkuşu, kızılkuyruk, gümüş martı, karakarınlı, kılıçgaga, büyük akbalıkçıl ve kızılbacak gibi türlerin barındığı deltada en fazla koloniyi flamingoların oluşturduğunu belirterek, ''Deltada yıl boyu görülebilen flamingo sayısı, zaman zaman değişiyor'' dedi.

Yaklaşık 10 bin yıl önce oluştuğu sanılan Akyatan Gölü'ndeki flamingo sayısının yaptıkları son incelemede 6 bin 300 olduğunu anlatan Ekşioğlu, şöyle konuştu:''Çevre ve Orman Bakanlığı adına yürütülen 'Akyatan-Tuzla Lagünleri Yönetim Planlaması Projesi' kapsamında ekip halinde yapılan kuş araştırması çalışmaları sırasında, çamur düzlüklerinde beslenen ve sayıları 30 bine yakın kıyı kuşu sayıp, tanımladık. Dürbün ve teleskopla incelemelerimiz sürerken, flamingoların bulunduğu bölgenin yakınında yuvalama alanı fark ettik. Göldeki zahmetli yürüyüşün ardından ulaştığımız bu alanın, 163 yuvadan oluşan flamingoların yuvalama alanı olduğunu belirledik. Ülkemizde sadece Tuz Gölü ve İzmir Kuş Cenneti'nde düzenli olarak ürediği bilinen flamingolar için bu yuvalama alanı büyük önem taşıyor.''

Ekşioğlu, üreme dönemi sonrası olduğu için kaç yuvanın aktif olarak kullanıldığının ise henüz kesin olarak belirlenmediğini kaydetti.

Aktif olarak kullanılan yuva sayısının, yeni dönemdeki incelemeler sırasında belirleneceğini anlatan Ekşioğlu, ''Flamingoların çamurdan yaptıkları ve güneşte kuruyup sertleşen yuvalarının çapları 30-35 santimetre, yükseklileri ise 30-40 santimetre arasında değişiyor'' dedi.

Ekşioğlu, yuvaların bazılarının yıpranmış olmasının, birkaç yıl önce yapıldığının göstergesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:''Flamingonun geçmiş yıllarda ürediği bilinen Seyfe Gölü ve Ereğli Sazlıkları gibi sulak alanlarımızın günümüzde eski özelliklerini kaybederek neredeyse yok olmak üzere olmaları, bunun yanında halen üremekte oldukları Tuz Gölü'ndeki su seviyesinin her geçen yıl hızla düşerek kuruması tehlikesinden dolayı ülkemizde üreyen flamingoların durumları ciddiyetini koruyor. Geçtiğimiz yıllarda Tuz Gölü'nde suyun çekilmesinden dolayı bir çok flamingo yavrusu ölü olarak bulunmuştu. Bu yeni yuvalama alanı flamingoların Türkiye'deki nesillerini sürdürebilmesi için büyük önem taşıyor.''

Sayfa Yükleniyor...