Fosiller tarih önceki cinsel yaşama ışık tutuyor

380 milyon yıllık embriyolar cinsel yaşamın düşünülenden daha erken başladığını kanıtlıyor.

Fosiller tarih önceki cinsel yaşama ışık tutuyor

Avustralya'nın batısında balık annelerinin fosilleşmiş bedeninde 380 milyon yıllık embriyolar bulundu. Buluş çiftleşerek üremenin tahmin edilenden çok daha eski bir tarihte başlamış olduğunu gösterdiğinden oldukça önemli olarak değerlendirildi.

Evrim sürecinde ortaya çıkan, insanların da dahil olduğu omurgalı hayvanların ilk örneklerinden biri olduğu bilinen "placoderm" adı verilen tarih öncesi balıklar, evrim sürecinde çiftleşerek üremenin tahmin edilenden çok daha önce başklamış olduğunu ortaya çıkardı.

Batı Avustralya'da bulunan Gogo Oluşumunda Victoria Müzesi'nden John Long tarafından bulunan embriyolar, nesli 430 milyon ila 360 milyon yıl önce tükendiği tahmin edilen Incisoscutum ritchiei isimli çeneli bir balığın fosilinde bulundu. Bu balık türünün bilinen ilk çeneli hayvanlardan olduğu biliniyor.

Embriyoların ilk olarak fosillerin son yemeklerinden arta kalanlar olduğu sanıldı. Ancak kalıntıların mide asitleri nedeniyle deforme olmadığı keşfedildikten ve daha önce bulunan embriyolar ile aynı gelişmişlik düzeyinde olduğu fark edildikten sonra buluntuların anne karnında olan embriyolara ait olduğuna karar verildi.

Embriyoların anne karnında bulunması, yavruların yumurtlandıktan sonra kuluçka döneminden önce döllenmek yerine, doğrudan dişi ve erkek bireyin çiftleşmesi sonucunda anne karnında oluştuğunu ortaya koyuyor.

Bulunan placodermlerin omurgalı hayatın başlangıcının ilk dönemlerinde ortaya çıkmış olması da, çiftleşerek üremenin sanıldığının aksine çok daha önceleri evrim sürecinde yer aldığını kanıtladığı belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...