Fransa'da Türkiye mevsimi

Tam 9 ay boyunca Türkiye, kültür-sanat alanındaki enerjisini, yaratıcılığını ve çeşitliliğini anlatacak.

Fransa'da Türkiye mevsimi

ve Fransa’nın Dışişleri ve Kültür Bakanlıklarının himayesinde; İKSV ve CulturesFrance’ın işbirliğiyle gerçekleştirilen Fransa’da Mevsimi, tam dokuz ay boyunca Türkiye’nin kültür-sanat alanındaki enerjisini, yaratıcılığını ve çeşitliliğini Fransız toplumuna anlatma fırsatını yakalayacak. Mevsim kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler, Temmuz ayından itibaren Paris, Marsilya, Lille, Lyon, Strasbourg ve Bordeaux gibi şehirlerin yanısıra, Fransa’nın dört bir yanında izleyicilerle buluşacak.

1 Temmuz 2009 – 31 Mart 2010 tarihleri arasında, 9 aylık bir süreçte 400’ü aşkın proje ile gerçekleştirilecek Fransa’da Türkiye Mevsimi, Temmuz ayından itibaren Fransa’nın dört bir yanında düzenlenecek açılış etkinlikleriyle güncel Türkiye'nin dinamizmini Fransız halkına tanıtmaya başlıyor.

Mustafa Kaplan ve Filiz Sızanlı’dan oluşan Taldans Topluluğu’nun “Dokuman” isimli gösterisi 1 Temmuz’da Uluslararası Montpellier Dans Festivali’ne konuk olacak. Aynı gün Nantes kentinde gerçekleştirilecek Printemps des Arts Festivali’nde de Şirin Pancaroğlu, Fransız topluluk Baroque Nomade XVIII-XXI ile birlikte oluşturduğu “Sultan’ın Arpları” adlı projenin prömiyerini gerçekleştirecek. Türkiye’den sanatçıların başta Fransa’daki sanatçılar olmak üzere yabancı müzisyenlerle birlikte proje üretmelerine uygun zemin oluşturma amacını yansıtan bu özel proje ile Şirin Pancaroğlu, 8 Ekim tarihinde bu kez Paris Petit Palais’de izleyicilerin karşısına çıkacak. Konser, Radio France tarafından da naklen yayınlanacak.

Avrupa’nın en gözde festivallerinden biri olan ve 14 Mart 2009 tarihinde açılışı yapılan “Lille 3000” kapsamında gerçekleştirilen “Midi-Midi” etkinliği ile Lille şehri 3–5 Temmuz tarihlerinde İstanbul’u konuk edecek. Program kapsamında müzikten sahne sanatlarına ve edebiyata, tasarım ve modadan gastronomiye kadar tüm yönleriyle İstanbul ele alınacak.

Fransa’da Türkiye Mevsimi’nin, 4 Temmuz Cumartesi akşamı Paris’in ünlü Trocadéro Meydanı’nda halka açık düzenlenecek ilk etkinliğinde, sufi müziği elektronik ritimlerle birleştiren Mercan Dede, dansçıları ve müzisyenleri eşliğinde bir konser verecek. Ardından sahne alacak olan Anadolu Ateşi ise Anadolu’nun geniş kültürel zenginliğini yansıtan bir dans gösterisi sunacak.

Türkiye, 6–14 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek Fransa’nın önemli film festivallerinden Paris Cinéma’ya onur konuğu olarak katılacak. Otuz kadar Türk filminin gösterileceği festival kapsamında, 6 Temmuz’da düzenlenecek “Gala Gecesi”nin yanı sıra, festival süresince Türkiye’den yapımcı, yönetmen ve oyuncular Paris’e davet edilecek. Festivalin bir retrospektif ve fotoğraf sergisiyle ağırlayacağı Nuri Bilge Ceylan’a, Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoë tarafından “Vermeil Madalyası” takdim edilecek.

Paris’te bulunan, Fransa Senato’suna bağlı Orangerie’de Temmuz-Ağustos ayları boyunca daha önce İstanbul Modern’de gerçekleştirilen Köprü6 sergisinden yola çıkılarak hazırlanan, Galata Köprüsü’nün tarihi ve İstanbul’daki güncel yaşam üzerine fotoğraf, çizim, yerleştirme ve belgeler sergilenecek. Leonardo da Vinci’nin köprü için özel olarak Sultan’a sunduğu proje önerisinin çizim ve mektuplarının orijinallerinin de yer alacağı sergi 8 Temmuz’da açılacak.

Yine Paris’te, Louvre Müzesi’ne bağlı Tuileries bahçelerinde, yaklaşık 600 m2’lik bir alan üzerinde, mimari tasarımı Han Tümertekin tarafından gerçekleştirilen ve Mevsim’in Paris’teki buluşma noktası olacak bir Türk Kahvesi inşa edilecek. 17 Temmuz’da, Kudsi Erguner’in yönetiminde bir araya gelen, Trakya’nın çeşitli il ve ilçelerinden 10 davul ve 10 zurna ustasının “Trakya’nın Bohemleri” konseriyle açılışı yapılacak mekânda, Cemal Emden’in “Istanbul Emotion” başlıklı fotoğraf sergisi, atölye çalışmaları, konserler, dans ve kukla gösterileri gerçekleştirilecek. 8 Ağustos’a kadar açık kalacak mekânda, Türk kahvesi konsepti etrafında gerçekleştirilecek tadım ve sohbetler de programa eşlik edecek.

Fransa’da Türkiye Mevsimi çağdaş ve klasik müzik, sahne sanatları, edebiyat, güncel sanat, sinema, tiyatro, dans, gastronomi, spor eğitim, tasarım ve moda gibi farklı disiplinlerdeki etkinliklerle 31 Mart 2010 tarihine kadar devam edecek.

Sayfa Yükleniyor...