Galileo’nun teleskobu 400 yaşında

İtalyan astronom ve matematikçi Galilei Galileo kendisini bilim dünyasında ölümsüzlüğe kavuşturan ancak başını da derde sokan yeni icadını 400 yıl önce bugün sergiledi.

Galileo’nun teleskobu 400 yaşında

Bundan tam 400 yıl önce, 25 Ağustos 1609’da, ünlü İtalyan matematikçi ve astronom Galilei Galileo yeni yaptığı teleskobunu Venedikli tüccarlara tanıttı.

Bazı tüccarlardan ufak tefek ‘sponsorluk’katkısı temin eden Galileo, kısa süre sonra yeni teleskobuyla en büyük keşiflerini yapmak üzere gözküyüzü taramaya başlamıştı. Ancak şahit oldukları daha sonra başını Katolik Kilisesi’yle belaya sokacaktı.

Galileo’nun ilk farkettiği Ay’ın da Dünya gibi küresel bir gök cismi olduğuydu. Sonra Jüpiter’in uydularını gördü, Venüs’ün güneşe göre konumunua bağlı olarak ‘gölgelendiğini’ keşfetti. Yani bu gezegenler Dünya’nın değil Güneş’in etrafında dönüyordu ki bu keşif Katolik Kilisesi’nin öğretileriyle tehlikeli şekilde ters düşüyordu.

Aynı şekilde, Kilise tarafından öğretildiğinin tersine, Güneş’in ‘mükemmel’ olmadığını da çözdü. Bugün pek hatırlanmasa da, Samanyolu’nun devasa bir yıldızlar kümesi olduğunu da ilk farkeden Galileo idi.

Mercekli teleskopların atası olarak kabul edilen ve ilk olarak 1608 yılında Hollandalı bir gözlük yapımcısı olan Lippershey tarafından tesadüfen bulunan teleskobu geliştirerek, ilk astronomi gözlemleri için kullanan ve bilim dünyasının hizmetine sunan Galileo'nun teleskobu, uzun bir tüp içine yerleştirilen aynı odağa sahip iki mercekten oluşuyordu.

Galileo'nun teleskobunun 400. yıldönümü dolayısıyla Google arama motoru da açılış sayfasına bu teleskobun bir logosunu koyarak, kullanıcılarını bilgilendirmeye çalıştı.

Galileo’nun teleskobu 400 yaşında  - 1

Sayfa Yükleniyor...