Gazeteciler ağızlarına siyah bant taktı

Başta Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın gözaltına alınmasını yüzlerce gazeteci İstanbul ve Ankara'da protesto etti. Ağızlarına siyah bant takan gazeteciler, kalem kırdı.

Aralarında Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın da bulunduğu gazetecilerin dün gözaltına alınmasına meslektaşlarından eylemli tepki geldi.


Ankara'da eylem Kızılay Meydanı'nda yapıldı. Aralarında Hürriyet yazarı Şükrü Küçükşahin ve Milliyet yazarı Can Dündar'ın da olduğu gazeteciler ağızlarını siyah bantla kapatıp gözaltıları protesto etti.

Kızılay'da Güvenpark yakınında toplanan gazeteciler, ''Özgür basın, özgür '' sloganları atarak, taşıdıkları ve üzerinde ''İleri demokrasiyle gurur duyuyoruz. ABD'den daha özgür basınımız var'' yazan pankartla Adalet Bakanlığı'na yürüdü.

TGS Ankara Şube Başkanı Göksel Yıldırım, yaptığı açıklamada şunları söyledi: ''Meslektaşımız Hrant Dink cinayetinin izini süren ve bu konuda yazdığı kitap nedeniyle kendisinden 'intikam' alınmak istendiğini televizyonlardan dile getiren Nedim Şener, ne hikmettir ki bundan kısa süre sonra gözaltına alınıyor. Yine gazeteci Metin Göktepe cinayetinin peşini bırakmayan, bugün 'Ergenekon' olarak nitelenen yapılanmaya kadar uzanan günlükleri ilk kez gündeme taşıyan ve henüz yayımlanmayan kitabı da konu edilen Ahmet Şık, onun yanında Doğan Yurdakul, Mümtaz İdil, İklim Bayraktar, Sait Kılıç, Müyesser Yıldız ve Aydın Bıyıklı ile yazar Yalçın Küçük de bu dalgada kendilerini emniyetin koridorlarında buldu. Tüm bu isimlerin ortak yönünün muhalif gazetecilerden oluşması ise akıllarda kaçınılmaz olarak kuşkular yaratıyor. Bu tablo, ülkedeki basın özgürlüğü tartışmasını da beraberinde getiriyor.''

Yıldırım, Türkiye'de 61 gazetecinin cezaevinde olduğunu ve 39 gazetecinin de cezalarının 5 yıl ertelendiğini hatırlattı.

Protestoya katılan gazeteciler daha sonra kalemlerini kırarak yere bıraktı.

Protestosu gösterisine bazı CHP'li ve BDP'li milletvekilleri de katıldı.

İSTİKLAL CADDESİ'NDE YÜRÜDÜLER
Eylemin İstanbul'daki adresi ise Taksim Meydanı'ydı. Özgürlük Anıtı'nın önünde toplanan yüzlerce gazeteci, ellerinde pankartlar ve Türk bayraklarıyla Galatasaray'a yürüdü. Sloganların atıldığı yürüyüşte ortak talep, gözaltındaki ve tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılmasıydı.

Eylem sonunda yapılan açıklamada basında ifade özgürlüğünün sağlanması gerektiği vurgulandı.

Yürüyüşe katılan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, NTV’ye açıklamalarda bulundu.

Orhan Erinç, özetle şöyle konuştu:

"Gazetecilerin böyle bir yürüyüş yapma ihtiyacı duyduğuna göre bıçak kemiğe dayanmış olarak nitelendirmek gerekir diye düşünüyorum. Gazetecilik faliyetinin suç sayılması, özellikle de terör suçu sayılmasının basın üzerindeki baskısını meslektaşlarımızı mesleklerinden alıkoyulmasını eleştirmek, kınamak için protesto yapma zorunluluğunu duyduk.

Meslek faaliyetinin suç sayılması, gazetecinin haber kaynaklarıyla olan ilişkilerini terör örgütü biçiminde değerlendirmek gibi son dönemlerde moda bir anlayış sözkonusu. Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle bilgi ve belgelere ulaştığını, bunlardan haber ya da kitap hazırladıklarını biliyoruz.

Yargılanan çok sayıda meslekdaşımız var. TBMM’ye görev düştüğünü 2005 yılından beri söylüyoruz. Bu konuya ilgi gösterilmemesini yadırgıyoruz."

Sayfa Yükleniyor...