"Tavukların GDO'lu ya da hormonlu olduğu inanışı yanlış"

Türkiye Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Akbay, tavukların GDO'lu ya da hormonlu olduğu inanışının yanlış olduğunu söyledi.

"Tavukların GDO'lu ya da hormonlu olduğu inanışı yanlış"

Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, endüstriyel tavukların hızlı büyümelerinin nedeninin 40-50 yıldır yapılan genetik çalışmalar olduğunu belirterek, "Bu çalışmalar sonucunda çeşitli kombinasyonlarda hayvanların çiftleştirilmesi ile en iyi sonucu veren melez tavuklar yetiştirildi" dedi.

Akbay, yaptığı açıklamada, Türkiye'de tavukçuluk sektörünün son yıllarda büyük gelişme gösterdiğini söyledi.Hayvansal protein bakımından tavukçuluk sektörünün önemine değinen Akbay, bu kapsamda sektördeki gelişmelerin ümit verici olduğunu belirtti.

Akbay, endüstriyel tavukçulukta kesinlikle hormon kullanılmadığının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Tavukların hızlı büyümelerinin nedeni 40-50 yıldır yapılan genetik çalışmalardır. Bu çalışmalar sonucunda çeşitli kombinasyonlarda hayvanların çiftleştirilmesi ile en iyi sonucu veren melez tavuklar yetiştirildi. Yediklerimiz hibrit, melez hayvanlardır. Uzun yıllar süren genetik ve ıslah çalışmalar sonucunda elde edilmişlerdir. Bu melez ırklar etçil ve yumurta tavuğu olarak değişiyor. Yumurta veren tavuk, etçil olmuyor. Etlik veya yumurta tavukların özelliklerine uygun beslenmeleri gerekiyor."

Köy tavuğu ile endüstriyel tavuğun kıyaslanamayacağına dikkati çeken Akbay, "Köy tavuğu, köylerde genellikle yumurta verimi bittikten sonra kesilen hayvanlardır. Doğal olarak etleri sert olacaktır. Seleksiyon yapılmış ve bu özelikleri geliştirilmiş hibrit tavukların verimini ve özellikleri daha farklı oluyor. Toplumda endüstriyel tavuk için 'GDO'lu' ya da 'hormonlu' diye bir inanış var. Bu tamamen yanlıştır. GDO'lu yemle beslenen hayvanların sindirim sisteminde bu yok oluyor. Yani GDO insanlara zarar vermiyor. Kaldı ki GDO'lu yem kullanılmıyor ancak yanlış algı insanların yumurta ve tavuk eti tüketimine bakışını değiştiriyor'' değerlendirmesinde bulundu.

KİŞİ BAŞI TÜKETİMDE ARTIŞ

Rüveyde Akbay, hayvansal protein açığını kapatmada en önemli kaynağın tavuk eti olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Domuz etini dini nedenlerden dolayı yemiyoruz. Tavşan etini de belirli kesim yemiyor. Bunların dışında en hızlı büyüyen üç hayvandan diğeri tavuktur. İnsanların protein gereksinimini karşılamak için tavuk etine ihtiyacı var. Eğer gelişmiş bir ülke olmak istiyorsak, hayvansal proteini gerektiği kadar tüketmeliyiz. Yıllık hayvansal protein alımımız gelişmiş ülkelerin çok gerisinde. Kişi başına yıllık yumurta tüketimimiz son yıllarda 50'den 180'lere çıktı ama bu rakam gelişmiş ülkelerde 300'ün üzerindedir. Eğer sağlıklı ve gelişmiş bir ülke olmak istiyorsak, hayvansal protein tüketimini artırmalıyız."Ekonomik koşullar atında vatandaşların yiyebildiği en ucuz protein kaynağının tavuk eti olduğuna işaret eden Akbay, bebeklikten yaşlılığa kadar tavuk eti ve yumurta tüketilmesinin önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...