Gebelikte şeker

Gebeler, İlk trimester’da kan şekerinize baktırdınız mı?

Gebelikte şeker

İlk hamileliğimde 20kg aldım, az bile aldım diye düşünüyorum çünkü günde iki öğün tatlı yemeye özen gösterirdim. Yediklerimi hiç kısıtlamadığım gibi sanki kıtlık çıkacakmış da bebeğimi  besleyemeyecekmişim gibi fazladan beslenmeye gayret ettim. Kendimi tebrik ediyorum tabi, bu kadar gereksiz yiyip de dengemi bozmamış olmam beklenemezdi. İlk sene de emziriyorum diye yediklerimi hiç kısmadım, hatta süt yapsın diye –bir işe yaramadığını bildiğim halde- hamur işi ve kısır, bulgur yemeye özen gösterdim O Sonuç; şekerim sınıra gelmişti.Tekrar hamile kalana kadar kimse beni bu konuda uyarmadı, ben de dikkate almadım. Ama sevgili doktorum Dilek Öztürk özellikle açlık kan şekeri testini isteyip, iki kere yaptırıp, sınırda olduğunu gördükten sonra bir diyetisyen eşliğinde beslenmeme dikkat etmem gerektiği konusunda uyardı. Diyetisyene gidene kadar konunun öneminin farkında değildim. Diyetisyenim, eğer dikkat etmezsem şeker hastası olacağımı, yüksek şekerin bebek için sıkıntı yaratabileceğini söyledi. Ayrıca dikkatsiz kilo alımı sonucu bebeğim de aşırı kilolu olabilir ve bir şeker hastası adayı olarak doğabilirdi. Genetik olarak ailemde şeker hastalığı olmadığını söyledikten sonra kendi doğum kilom olan 4,5kg’ı duyunca şimdi neden bu sıkınıtyı yaşadığımı da anlattı bana. 4,5kg ve üzeri bebekler şeker hastası olma ihtimali yüksek bebeklerdi ve ben de onlardandım.

Bundan sonra konuyu sevgili doktorum kadın doğum uzmanı Dr.Dilek Öztürk’e sordum ve biraz daha detaylı bilgi istedim.

*Diyetisyenimle de konuştuktan sonra öğrendim ki gebelerde ilk trimester’da açlık kan şekerine standart olarak bakılmıyor. Oysa hem anne hem de bebek için çok kritik bir tahlil. Neden gerekli bize anlatır mısın lütfen?

Gebelikte ilk trimester’da açlık kan şekerine bakmamızın nedeni annenin farkında olmadan yüksek bir kan şekeri varsa ilerleyen gebelik haftalarında, annenin bu yüksek kan şekeri nedeniyle, bebekte oluşabilecek patolojileri önlemektir. Aslında açlık kan şekeri rutin bakılması gereken bir tahlildir. Düşün 24. gebelik haftasından önce açlık hiperglisemisi saptanan gebelerin –ki sen bunlardansın- gebelik sonuclarının aşikar diabeti olan benzer olduğu saptanmıştır. Gebelik oncesinde yüksek kan şekeri olan kadınlarda erken gebelik kayıpları da görülebilmektedir.

*Gebelikte yüksek şekerin zararları anne ve bebek açısından nelerdir?
 
Gebelikte hipergliseminin bir çok olumsuz sonucu vardır. Asırı iri bebek yani makrozomi, Amerikan Obstetrik ve Jinekolojik Dernegi’ne göre 4500 ve uzeri gramajdaki bebekler makrozom olarak tanımlanmaktadır. Böyle bir bebek doğuran kadınların yaklaşık üçte biri sonraki gebeliklerinde farklı dogum ağırlığında bebek doğururlar.


İri bebek doğumunda cocuğun omzu annenin pubis kemiğinin altında takılabilir . Bu bir dogum komplikasyonudur. Takılan omzun kolunda felç oluşabilir. Hiperglisemi preterm doğum icin bir risk faktorüdür.

Açıklanamayan nedeni bilinmeyen rahim içi ölümler de gebelikte diyabette daha sık görülmektedir. Yine diyabette bir takim fetal  anomaliler daha sık görülebilir ancak diabet kromozom anomalisi riskinde artışa neden olmaz. Yine diyabet amnios sıvısının artışına neden olur.

Annedeki şeker yüksekliği bebekte de hiperglisemiye neden olur ve bebek doğduktan sonra bir anda anneden gelen şeker kesildiginden, doğumdan hemen sonra bebekte hipoglimesi oluşmaktadır.
Annedeki yüksek kan şekeri ise diabetik nefropati yani böbrek bozukluğuna, diabetik retinopati yani göz bozukluguna, diabetik nöropati sinirsel bir bozukluk, preeklampsi kısacası gebelik zehirlenmesi ve oluşabilecek tüm infeksyon tiplerinin artışına neden olabilir.


Yüksek kan şekeri olan gebeler mutlaka şeker seviyelerini kontrol ettirmelidirler. Yüksek kan şekeri diye bahsederken sınırda yüksek olanları da içine alıyoruz (not:benim değerimde sınırda yüksekti, sınır 100 iken sonuçlarım 95 ve 97 çıkmıştı)

http://ikiperimasali.blogspot.com/

Sayfa Yükleniyor...