Geleceğin yeşil yakıtı ‘yanan buz’ olabilir

Bilimadamları buz kristalleri içinde saklı doğal gazı çıkararak sıfır emisyonlu  yakıta dönüştürmenin yollarını arıyor.

Geleceğin yeşil yakıtı ‘yanan buz’ olabilir

Çıplak gözle bakıldığında sıradan buz parçalarına benzeyen hidrat kristalleri, geleceğin yeşil enerjisini saklıyor olabilir. Bu hidratlar, önemli ölçüde sudan oluşmuş olsa da, içeriğindeki su molekülleri doğal gazı içinde hapsedecek biçimde birbirine bağlanmış durumdalar.

Diğer fosil yakıtlarla karşılaştırıldığında doğal gaz daha az karbondioksit üretiyor. Bilimadamları ise hidratlar içinde saklı olan doğal gazı sıfır emisyonlu bir yakıta dönüştürmenin yollarını arıyor. Amerikan Kimya Topluluğu’nun son toplantısında sunumu yapılan yeni bir metod bunu başarmış görünüyor.

Fiziksel yapıları dolayısıyla hidrat kristalleri, karbondioksiti çekirdekte hapsetme eğilimideler. Bu nedenle de hidrata karbondioksit pompalanırsa, pompalanan karbondiaksit hidrat içindeki doğal gazın yerine geçerek, doğal gazın açığa çıkmasına neden oluyor.

ABD Coğrafi Araştırmalar Kurumu’ndan John Collet hidratlardan elde edilecek doğal gazın geri dönüşümlü enerjilere geçişte köprü işlevi görecek bir yakıt olduğunu söyledi.

ABD ARAMALARA BAŞLADI
Hidrat içinde sıkışmış doğalgaz genellikle deniz tabanında ya da donmuş toprak altında bulunuyor. Dünya ölceğinde, bu şekilde bulunan 10 trilyar ila 1000 trilyar metreküp doğal gaz olduğu tahmin ediliyor.

ABD hükümeti Alaska’daki hidrat yataklarından doğal gaz elde eilmesi için çalışmalara başladı. Alaska’nın dışında Meksika Körfezi veJapon Denizi de potansiyel doğal gaz yatakları olarak görülüyor. ABD dışında Kanada, Japonya ve Kore’nin de hidratları potansiyel enerji kaynakları olarak değerlendirmeyi düşündüğü biliniyor.

Sayfa Yükleniyor...