Genç mühendisler artık firmalarıyla öne çıkıyor

Genç mühendisler ve projeler yarışıyor; 3 yıllık kuluçka döneminin ardından ilgi çekici projeleriyle piyasaya açılan gençlerin kurduğu şirketlerin yıllık cirosu, şimdiden şimdiden 1 milyar doların üzerine çıkmış durumda.

Genç mühendisler artık firmalarıyla öne çıkıyor

ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen 'Yeni Fikirler, Yeni İşler-YFYİ' yarışmasında dereceye giren genç mühendisler, Teknokent bünyesinde şirket kuruyor.

Öğrencilerin kurduğu şirketler, üç yıllık destek gördükleri kuluçka döneminin ardından şirketklerini kurup kendi ayakları üzerinde duruyorlar.

Piyasada karşılığı ne sorusunun yanıtını, genç mühendis gruplarının Ar-Ge ürünlerinin tanıtıldığı basın turunda ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş veriyor: ''Çok rahat söylüyoruz. Yarışma sonucu kurulan şirketler, üç yıllarını tamamladıklarında milyon dolarlık cirolara sahip oluyorlar''

YFYİ Yarışması sonunda 16 proje ekibi şirket kurdu, bu şirketlerde 55'in üzerinde genç mühendisin çalışıyor ve sadece bu firmaların yıllık cirosu 10 milyon doların üzerinde.

Kızıltaş anlatıyor: ''ODTÜ Teknokent'te bir ekosistem oluştu. ODTÜ Teknokent, beş yıl içinde, bünyesinden milyar dolarlık şirket çıkarmayı hedefliyor. Şu anki firmalarımızın yıllık toplam cirosu 1 milyar liranın üzerinde.''

2005 yılından bu yana düzenlenen yarışmanın sonuçları!:
— ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencileri Gürkan Caner Birer ve Münir Ercan'ın kurduğu Rotasoft yazılım teknolojileri grubu da arttırılmış gerçeklik teknolojileriyle canlı kitap, harp oyunu ve interaktif kiosk ürünlerini başarıyla hayata geçirdi.

Biyolojik Mayın Tespit Sistemi
— ODTÜ'de moleküler biyoloji eğitimi alan ve ''Biyonesil'' isimli şirketi kuran Sıla Toksöz, Zeynep Yurtkuran, ve Ledun Akyüz isimli üç genç kız, ''Biyolojik Mayın Tespit Sistemi'' adlı projeleriyle ''Yeni Fikirler Yeni İşler'' yarışmasının 100'ü aşkın rakibi arasından birinci seçildi.

Şirketin geliştirdiği ''Biyolojik Mayın Tespit Sistemi'', korezyon nedeniyle mayınlardan sızan patlayıcılarla etkileşime girerek parlayan mikroorganizmaları tanıyor. Şirket, ayrıca toprakları kimyasallardan temizleyen sistemlerle doğal tarım ilaçları da geliştiriyor.

Hastalıklara erken tanı
— Yarışmada finale kalan Viavis grubu ise kılcal damar görüntülerini elde etmek için tasarlanan optik bir cihaz olan sistem sayesinde bazı hastalıkların erken tanısını mümkün kıldılar. Sistemle, gerçek zamanlı damar görüntülerinin çıkartılması mümkün olurken, ayrıca kan akışı bilgisi de sağlandığı için damar yapısı hakkında detaylı bilgi sağlanabiliyor.

Engelliler için!
— Beyin dalgalarını ve yüz ifadelerini yorumlayan yazılımlarıyla, klavye ve fareyi kullanmadan sadece zihin, jest, mimik, baş ve göz hareketleriyle bilgisayar kullanımını mümkün kılan Minder grubu da ürünlerini engellilerin hizmetine sunmaya hazırlanıyor.

Trafiğin akışına göre yeşil-kırmızı
— ISSD grubunun geliştirdiği ''Kaos'' isimli sistemler de trafiğin akışına göre lambaların rengini belirleyerek, trafiğin sorunsuz şekilde akmasını sağlıyor. Antalya ve Konya'da bazı kavşaklarda uygulamaya geçen sistemin ileri versiyonlarının, ticari ürünlerinin yakında çıkacağı belirtiliyor.

Sahipsiz çanta tespiti ve insan sayımı
— Yarışmanın ilk finalistlerinden Ka-De grubu ise trafik çözümleri, akıllı sayma sistemleri ve akıllı güvenlik sistemleri üzerine geliştirdiği teknolojilerle yıllık cirolarını üç milyon doların üzerine çıkarmayı başardı. Genç yazılımcıların, kamera görüş açısından insan ve kaçak, sahipsiz çanta giriş tespiti ve insan sayma üzerine geliştirdikleri sistemlerle yurt dışında da yatırım yapıyor.

Sayfa Yükleniyor...