Genetiğiyle oynanmış hayvanlar revaçta!

“Genetiğiyle oynanmış” hayvanların “normal” hayvanlara oranla insan sağlığıyla ilgili araştırmalara daha çok katkı sağladığı gözlendi.

Genetiğiyle oynanmış hayvanlar revaçta!

İngiliz bilimcilerin araştırmasına göre genetiği değiştirilmiş hayvanlar, insan sağlığıyla ilgili çalışmaların gözdesi olmaya başladı.


Sanger Enstitüsü’nden Prof. Allan Bradley’e göre denek olarak en çok fare, balık, sıçan ve kuş kullanılıyor. Bradley, bu hayvanların kullanımının artarak süreceğini, ‘normal’ hayvanların deneylerde kullanımınınsa azalmayı sürdüreceğini belirtti.

“Genetik Modifikasyon” yöntemi, hayvanların genleriyle oynayarak eksikliği çekilen hormonların ve dokuların elde edilmesine yardımcı oluyor ve bu sayede birçok hastalığın tedavisi için yeni yöntemler geliştirilebiliyor.

İnsanlarla hayvanlar pek çok geni paylaştığı için, bu teknoloji insan sağlığı için hayati önem taşıyor. Deneylerde kullanılan genetiği değiştirilmiş hayvanların üremeleri de sağlanıyor.

Ancak hayvan hakları savunucuları genetik modifikasyon yöntemini desteklemiyor. Laboratuar ortamında acı çeken ve ölen hayvanların sorumlularını kınıyor ve insan sağlığına yönelik çalışmalarda hayvanların kullanılmayacağı yeni çözümler bulunması için bastırıyor.

Hayvan hakları savunucularının hedefindeki sektörlerin başında yer alan ilaç sanayisi ise, ilaçların yan etkilerini farklı teknolojilerle tespit edebildiklerini iddia ederek eleştirileri reddediyor. Rakamlara göre ilaç testlerinde kullanılan hayvan sayısında son bir yıl içinde yüzde 10 düşüş yaşandı.

Sayfa Yükleniyor...