Gerçek bal , arının doğadan tamamen kendi çabalarıyla en saf halde toplayıp kendi enzimleriyle midesinde ürettiği bir gıda. Glükozlu bal, arı kovanının içine yerleştirilen glükoz-şeker şerbetini arının emmesi ve bunu bala çevirmesinden ibarettir. Yani bildiğiniz tembel işi. O yüzden de gerçek bal ile katkılı balın fiyatı da, besin değeri de çok farklı.

Bal üretimi tamamen vicdan ve güven işi. Arılarını şekerle besleyen bir bal üreticisi, şekerle beslemeyen, doğal yollarla bal üretmelerini sağlayan üreticiye göre neredeyse iki katı kar elde ediyor. O yüzden de bal alırken çok dikkatli olmakta fayda var. Ancak gerçek balı anlamak için birkaç ipucu var:

- Gerçek balın özel ve hafif bir kokusu var. Balın saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha yoğun algılanır.
- Gerçek bal, glükozlu bala göre daha koyu kıvamdadır.
- Gerçek bal çok tatlı olmaz.
- Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda gerçek bal akışkan olur, geç yanar. Glükozlu bal ise hemen yanar.

Bal, son derece doğal ve besleyici bir besin olmasına rağmen bebeğiniz 12 aylık olanak kadar ona bal vermemenizde fayda var. Balın içinde Clostridium botulinum adlı bir tür spor var. Bu da küçük yaştaki bebeklerde botülizm adlı bir tür gıda zehirlenmesine neden olabiliyor. Hatta bu zehirlenme kimi zamanlarda öldürücü boyutlara uzanabiliyor.