Gerçekten çok mu soğuk olacak?
Avrupa’da bin yılın en sert kışı yaşanacak ve Türkiye’ye kış erken geldi haberlerini, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu yorumladı.
Nasıl bir kış bekleniyor, hava tahminleri ne derece doğru, küresel iklim değişikliği ne boyutta konuları, 'hava insandan daha kaotik bir şeydir' diyen bir uzmana soruldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Banu Güven ile Artı’da havaları anlattı.
Kadıoğlu, Avrupa’da bin yılın en sert kışı haberleri hakkında, "Bilmiyorum nereden çıkardılar. İklim tahmini merkezlerine bakıldığında, İngiltere’dekiler de buna dahil, normal bir kış geçeceğini görülüyor. Uyarılara bakıyorum, sertlikle ilgili bir şey ok. Olsa zaten, Batı Avrupa ülkelerinden uyarılar, raporlar gelir. Polonyalılar Ruslara vermiş onlar da bize... Tek bir kaynaktan çıkmış bir şey" şeklinde konuştu.
Memleketin hava durumu?
Hafta sonuna doğru soğuma var ama kış olduğunu söylemek zor. Biz 21 Aralık’ta kışı bekleriz ve bu astronomik bir tanımdır. Havanın bundan haberi yoktur ve bu bizim tanımımızdır. Ama normalde, biz meteorolojide kışı 1 Aralık’ta başlatırız. Şimdi sonbahar ve sürprizler görülür. Bu aylar ne sıcak ne de çok soğuktur. Tam yerleşim, değiş-tokuş ayıdır. Kısa süreli soğuk hava kış anlamına gelir mi bilmiyorum...
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Kadıoğlu, küresel iklim değişikliğiyle ilgili olarak, "'Yarından Sonra' filmindeki senaryo kadar kötü şeyler olacak mı?' sorusuna, "Yapılan tahminler bu filmle uyuşuyor; filmin de senaryosu aynı şeye bağlı.
Körfez akıntısından bahsediliyor. Mekiska Körfezi’nden bir sıcak su akıntısı çıkıyor, kuzey doğuya doğru İskoçya’nın yakınlarından kutuba gidiyor ve orada batarak tekrar soğuk su akıntısı olarak geri dönüyor. Böyle bir çevrim var. Bu tahminler, bu çevrimin durması senaryosuna dayalı. Ve bu daha önce dünyada olmuş bir şey. Sıcak su akıntıları durmuş ya da yavaşlamış..." dedi.
Bin yılın en soğuk kışı, akıntı niye yavaşlıyor, nerden kaynaklanıyor?
Meksika Körfezi çok sıcak bir bölge. Burada sıcak su akıntısı güneyden kuzeye doğru gidiyor. Bunun nedeni ekvator ile kutuplar arasındaki sıcaklık farkını dengelemek. Bütün hava hareketlerinin ve denizdeki akıntıların tek bir hedefi vardır: dünyada ısı dengesini sağlamak. O yüzden soğuk hava ve soğuk su akıntıları kuzeyden güneye, sıcak hava ve sıcak su akıntıları da güneyden kuzeye ilerler.
Batı Avrupa yani İngiltere ve İskoçya gibi ülkeler için bu bir şanstır. Sıcak su akıntısı gelip kuzeye doğru ilerlerken, Kanada tarafından kutuptan gelen soğuk hava, denizdeyken sıcak su akınstısının üzerinden geçer; ısınır ve ılımanlaşır. Batı Avrupa bu yüzden ılıman bir iklime sahiptir. Aslında İngiltere ile Sibirya neredeyse aynı enlemdedirler ama İngiltere bu nedenle ılımandır.
Sıcak su akıntısı zayıflar ya da yok olursa, kutuplardan gelen soğuk havayı ısıtamayacak, bu da Batı Avrupa’yı etkileyecektir.
Küresel iklim değişikliğinin bir başka boyutu da, kutuplardaki aysbergler ve karadaki buzulların erimsidir. Bu nedenle kuzey kutbundaki tuzu olan denize, çok büyük miktarda tatlı su karışıyor. Sıcak su akıntısıyla tuzlu su kuzeye ilerledikçe soğuyor ve çöküyor. Ama tatlı su kuzeyi kapladığında gelen suyun çökmesini engelliyor. Tuzlu su çökemeyince geri dönemiyor ve sirkülasyon bozuluyor, duruyor. Bu olunca da Batı Avrupa iklimi ortadan kalkıyor. Bu beklenen bir şey..."
Programın tamamını İZLEYİN
- Etiketler :
- Haberler