Geri dönen lastikler

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER), ömrünü tamamlamış lastiklerin geri kazanımı için toplanması çalışmasını başlattı.

Geri dönen lastikler

Bu kapsamda ömrünü tamamlamış lastikler bayiler tarafından toplanarak ilgili merkeze ulaştırılacak.

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, lastik sektöründe öncü firmalarının yer aldığı ve sektörün yüzde 85'ine hakim LASDER'in 2010 Yılı Uygulama Planı'nı da içeren Atık Yönetim Planı'nı karara bağladı.

Planı uygun bulan Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Lastik Sanayicileri Derneği İktisadi İşletmesi'ni, ömrünü tamamlamış lastiklerin toplanması, taşınması ve geri kazanıma gönderilmesi konusunda yetkilendirdi.

Uygulamaya konulacak sistemle, ömrünü tamamlamış lastikler son kullanıcı tarafından LASDER'in oluşturacağı toplama sistemine verilecek. Bu lastikler sistem içerisinde yer alan lastik bayileri ve geçici depolama alanları tarafından toplanıp, geri kazanım tesislerine gönderilerek ekonomiye kazandırılacak.

Sistemde; oto sanayi, kaplamacı, lastik tamirhaneleri, lastik bayileri, yetkili taşıyıcılar, geçici depolama alanları, geri kazanım tesisleri, enerji geri kazanım tesisleri ve bertaraf tesisleri etkin olacak.

Bayilerden yetkili taşıyıcılara ücretsiz teslim edilen ömrünü tamamlamış lastikler, geçici depolama alanlarına oradan da malzeme geri kazanımı veya enerji geri kazanımı yapan tesislere ulaştırılacak.

Bazı bölgelerde toplanan ömrünü tamamlamış lastikler ise öncelikle malzeme geri kazanımı, daha sonra enerji geri kazanımı yapan tesislere gönderilecek.

Sistem sayesinde, atık haline gelmiş lastiklerin boş alanlara rastgele atılmasının ve açık alanlarda yakılmasının önüne geçilerek, çevre kirliliği yaratması da önlenmiş olacak.

ESKİ LASTİKLERİN YARATTIĞI KİRLİLİK

Mimar Mühendis Odaları Birliği Çevre Mühendisliği Gaziantep İl Temsilcisi Dilek Yılmaz, hurda araç ve lastiklerin yandığı sırada çevreye yayılan dioksin ve furan gazlarının insan sağlığı açısından çok zararlı olduğunu, hurda araçların yandığı bölgelerde yaşayan insanların, 5 yıl sonra öğrenme bozukluğu, kısırlık, rahim hastalıkları, şeker hastalığı ve kanser gibi hastalıklara yakalanabildiklerine ifade etti. Yılmaz, bu konuda son olarak bir mevzuat hazırlandığını ancak uygulama konusunda karmaşa yaşandığını savundu.


Sayfa Yükleniyor...