Global Game Jam 2011 Türkiye ayağı başladı

Oyun geliştirme maratonu, ODTÜ Teknokent Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi (METUTECH-ATOM) ile ODTÜ Enformatik Enstitüsü'nde dünyayla aynı anda başladı.

Global Game Jam 2011 Türkiye ayağı başladı

''Global Game Jam 2011" (GGJ-Yenilikçi Oyun Geliştirme Dünya Maratonu) etkinliğinin ayağı, ODTÜ Teknokent Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi (METUTECH-ATOM) ile ODTÜ Enformatik Enstitüsü'nün ev sahipliğinde, dünyayla aynı anda başladı.


ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa İhsan Kızıltaş, açılış töreninde, oyun teknolojilerinin katma değeri yüksek bir alan, büyüyen bir sektör olması dolayısıyla için çok önemli olduğunu söyledi.

Oyun teknolojilerinin yeni nesillerin kültürel gelişimi, Türkiye'nin gelişimi gibi birçok etkeni içinde barındırdığını anlatan Kızıltaş, ''Biz bu çerçevede ATOM'u kurduk ve daha iyi bir merkez olması için çalışıyoruz. Oyun sektörünün Türkiye'de de gelişmesini sağlamak amacıyla Global Game Jam'i 2009'dan beri organize ediyoruz. Her geçen yıl üzerine bir şeyler daha koyabildiğimizi umut ediyoruz'' diye konuştu.

Hedeflerinin Türkiye'de oyun sektörüyle ilgili bilinç yaratmak, bunu gündeme getirmek olduğunu ifade eden Kızıltaş, şunları dedi:

''Oyun sektöründe sadece oyun oynamanın değil, aslında bunu geliştirmenin de ne kadar önemli olduğunu Türkiye'de duyurmayı hedefliyoruz. Ancak bir taraftan da sonuçta bu global bir etkinlik. Türkiye'de ne tür yeteneklerin olduğunu gösterme hedefimiz de var. Ayrıca burada herkesin 48 saat boyunca keyif almasını hedefliyoruz. Bunda kazanan diye bir şey yok, herkes kazanıyor aslında.''

Katılımcılardan etkinlikten keyif almaya çalışmalarını isteyen Kızıltaş, ''Çünkü insanlar keyif aldıkları şeyleri iyi yaparlar, keyif aldıklarında yaratıcı olurlar. Bizim beklentimiz de yaratıcı oyunlar çıkması ve bitmiş oyunlar halinde bizlere sunulması. Pazar günü bunlar değerlendirilecek ve ödüller verilecek'' dedi.

Gelecek dönemde ATOM'a alacakları kişileri de maraton sırasında belirleyeceklerini anlatan Kızıltaş, ''Takip edeceğimiz kişilerin projelerini geliştirdikleri şirketlerini kurmaları ya da bu sektör için yetişmiş insan kaynağı olarak diğer şirketlerde çalışmalarını sağlamaya yönelik bir süreci de başlatmış olacağız'' diye konuştu.

ODTÜ Teknokent Yönetim Kurulu üyesi Kazım Yalçınoğlu da maratona katılacaklara seslenerek, ''Burada asıl test edilecek konu, zaman baskısı altında soğukkanlılığınızı koruyarak doğru kararı verebilmeniz. Bu, bir nevi baskı altında liderlik. Birçoğunuz liderlik veya yaratıcılık yeteneklerinizi bu 2 gün içinde test edeceksiniz. Bu sürecin en eğitici ve öğretici yönü de burada. Bu süreç, size birçok farklı özellikler kazandıracak, yeni ufuklar açacak. Bizim için en değerli olan da ODTÜ Teknokent olarak böyle bir sürecin parçası olmak'' dedi.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nazife Baykal ise oyun teknolojilerinin gelişmeye çok açık ve yaratıcı zihinleri, beyinleri ortaya çıkaran bir sektör olduğunu belirterek, ''İnanıyorum ki sizlerden bu yıl çok güzel oyunlar, fikirler çıkacak. Bu yıl maratonda Türkiye'den birincilik bekliyorum'' diye konuştu.

GLOBAL GAME JAM
Dünyayla aynı anda 28-30 Ocakta ODTÜ'nün ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, bu yıl Türkiye'den 134 kişi başvurdu. Seçilen 70 kişi, internet ortamında diğer ülkelerdeki katılımcılarla 48 saatte Türkiye için ''yenilikçi oyun'' üretecek.

Bu yıl, 44 ülkeden 173 merkezin katıldığı etkinlikte, farklı disiplinlerden Türk oyun geliştiriciler dünya birincisi olmak için ter dökecek. Etkinlikte, Enformatik Enstitüsünde sunulan teknik imkanlarla değişik platformda internet üzerinden oyun geliştirmekte özgür olacak Türk oyuncular, 4-5 kişilik gruplarla verilen yerel temaya göre ayrı ayrı oyunlar tasarlayacak. Yarışmanın ödül töreni, 30 Ocak Pazar günü yapılacak.

Pek çok ülkede yerel oyun geliştirme etkinlikleri yıllardır yapılıyor. Bu etkinliklerde birbirini tanıyan da tanımayan oyun geliştiricileri, bir araya gelerek belirlenen süreler içinde oyun geliştirmeye çalışıyor. Bu tür ''Game Jam'', yani toplu oyun geliştirme etkinlikleri, hem kişisel olarak oyun geliştiricilerin bilgi ve deneyimlerini farklı boyutlara taşıyor hem de yerel oyun sektörlerinin yenilikçi fikirlerle zenginleşmesini sağlıyor.

Sayfa Yükleniyor...