Gökadalar çarpışınca

Gökbilimciler, yıldız oluşumuna bağlı ışık patlamalarının bugüne kadar çekilmiş en parlak görüntüsünü elde ettiler.

Gökadalar çarpışınca

İki spiral gökadanın çarpışması sonucu tetiklenen ışık patlaması, yıldızlarının görülmesini engelleyecek kadar yoğun bir tozla örtülü. NASA’nın Spitzer teleskobunun elde ettiği fotoğraf, çarpışan iki gökadanın merkezlerinden bu denli uzakta görüntülenmiş olan en parlak yıldız patlamasını gösteriyor. Bu da gökbilimcilere, kendi gökadamız Samanyolu’nun yaklaşık 4,5 milyar yıl içinde en yakınında bulunan Andromeda Gökadası ile çarpıştığında başına neler geleceğinin ufak bir özetini sunuyor.

Araştırma makalesinin yazarlarından Hanae Inami, keşfin gökada çarpışması sırasında yıldızların yoğun olarak oluştukları toz ve gaz bulutlarının yer aldığı gökada merkezlerinin dışında da benzer yıldız fabrikalarının olabileceğini kanıtladığı için son derece önemli olduğunu söylüyor.

II Zw 096 olarak bilinen etkileşim halindeki gökadalarda bulunan yıldız patlaması Yunus Takımyıldızı'na 500 milyon ışık yılı mesafede yer alıyor ve bu gösterisini bir kaç yüz milyon yıl daha sürdürecek. Çekim kuvvetleri gökadalardan birinin spiral şeklini bozmuş durumda. Son derece parlak olan ve kızılötesi algılanan yıldız patlama bölgesi 700 ışık yılı genişliğinde. Bu da iki gökadanın 50.000 ila 60.000 ışık yıllık büyüklükleri düşünüldüğünde aslında oldukça küçük bir mesafe.

Sayfa Yükleniyor...