Göktaşı kaşifi mercek altında

Itokawa göktaşından toz getirdiği düşünülen Japon uzay kapsülü laboratuara alındı. Herkes sonucu bekliyor.

Göktaşı kaşifi mercek altında

Japonya'nın 7 yıl önce uzaya gönderdiği ve göktaşından numune getirdiğine inanılan Hayabusa uzay sondasının kapsülü, 5 milyar km süren yolculuğun ardından Tokyo'daki araştırma merkezine bugün ulaştı.


Japon Havacılık ve Uzay Keşif Ajansının (JAXA) Hayabusa projesi direktörü Junichiro Kavaguşi "Bu kapsülü en son 7 yıl önce görmüştüm. Yepyeni duruyor. Göktaşıyla buluşmadan sonra kapağı kapalı kalsın 2007'de mühürlenmiş, bu çok cesaret verici" dedi.

Dünyaya döndükten sonra pazartesi Avustralya çölünde bulunan basket topu büyüklüğündeki kapsül, incelenmek üzere Tokyo'nun batısındaki Kanagava'da bulunan Sagamihara bilimsel araştırma merkezine teslim edildi.

Kapsülün, Hayabusa sondasının 2005'te konduğu Dünya'dan 290 milyon km ötedeki "on milyonlarca ila yüz milyonlarca yaşındaki" Itokawa göktaşından numuneler getirmiş olması bekleniyor.

Bu numunelerin güneş sisteminin kökeniyle ilgili daha fazla bilgi sağlamasını uman bilim adamları, Hayabusa'nın görevini yerine getirip getirmediğini öğrenmek için birkaç hafta beklemek zorunda bulunuyor.

Kapsül boş bile olsa büyük miktarda fotoğraf çeken ve göktaşı üzerinde birçok analiz yapan Hayabusa, yine de üzerine düşeni yerine getirmiş olacak.

Sayfa Yükleniyor...