Göktürk-2 uydusu Çin yolcusu

Yerli yapım Göktürk-2 görüntüleme uydusu Aralık ayında fırlatılmak üzere gelecek hafta Çin'e gönderiliyor.

Göktürk-2 uydusu Çin yolcusu

TUSAŞ ve TÜBİTAK Uzay tarafındangeliştirilen yüzde 80 yerli yapım gözlem ve görüntüleme uydusu Göktürk-2, Aralık ayında uzaya fırlatılmak üzere gelecek hafta Çin'e gönderilecek.


Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait olan ve 140 milyon lira bütçeli proje kapsamında yapımına 2007 yılında başlanan uydu, 2.5 metreye kadar çözünürlük kapasitesine sahip olacak; dünya çevresini 98 dakikada turlayabilecek olan uydudan tek seferde 600 kilometrelik şeridin görüntüsü indirilebilecek.

Aralık ayının ikinci yarısında Çin'in Gobi çölünde bulunan Jiuquan Uzay Üssü'nden fırlatılacak olan uydudan, 700 kilometre yükseklikteki yörüngesine yerleşmesinin ardından Aralık sonunda ilk görüntüler alınmaya başlayacak.

Uydunun son kapama işlemi ve uğurlama töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, geçen yılın sonunda Ağustos ayında gönderilen 7.5 metre çözünürlüğe sahip Rasat uydusunun faaliyete geçtiğini hatırlatarak, "Hedefimiz 1 metre, hatta 20 santimetreye kadar olan görüntüleri aktarabilecek uydulara sahip olmak" dedi.

Ergün, "Göktürk-2, özellikle askeri alanda faaliyet gösterecek, sivil alana da faydası olacaktır. Rasat'tan 'nin yüzde 98'inin görüntüsünü defalarca almış bulunuyoruz; Göktürk-2'den sadece Türkiye'nin değil, dünyanın her yerinden görüntü alabileceğiz" dedi.

ALTI YIL İÇİN BEŞ PROJE
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bundan sonraki projelerde hedeflerinin yüzde 100 yerli üretime ulaşmak olduğunu belirterek, "Üretimin yanı sıra, barışçıl amaçla uydu fırlatma sistemi konusunda da çalışmalara başlanmıştır" diye konuştu.

Ergün de 10 yıl içinde Türkiye'nin fırlatma kabiliyetine sahip bir ülke olacağını, kendi uyduları ile birlikte diğer ülkelere de fırlatma hizmeti verileceğini söyledi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Türkiye'nin henüz uydu fırlatma tesisi olmaması sebebiyle Çin'den satın alınan fırlatma hizmetinin maliyeti ağırlığı sigorta olmak üzere 20 milyon euro.

Bu da 140 milyon liralık bütçe içinde yer alıyor.  Türkiye, 2001 yılında başladığı uzay teknolojileri çalışmaları kapsamında, 2003 yılında Bilsat’ı uzaya fırlatıp üç yıl boyunca bu uydudan hizmet aldı.

Geçen yıl yerli üretim ağırlıklı ilk uydu olan Rasat uzaya gönderildi. Böylelikle  250 milyon lira bütçe öngörüsüyle planlanan uzay alanında 2006-2012 dönemi için toplam Göktürk-2 dahil beş projenin ikisi hayata geçirilmiş oldu.

Sayfa Yükleniyor...