Göller havadan daha çabuk ısınıyor

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), göllerin havadan daha çabuk ısındığını belirledi.

Göller havadan daha çabuk ısınıyor

NASA'da çalışan iki bilimci, 1985'ten bu yana uydular aracılığıyla 104 gölden topladıkları veriler doğrultusunda, yaklaşık 25 yıllık zaman diliminde göl sıcaklıklarının ortalama olarak 2 santigrat derece arttığını belirledi. Bu artışın aynı dönemdeki küresel ısınmadan 2.5 kat fazla olduğuna dikkat çekiliyor.

NASA'nın Pasadena'daki Jet Motoru Araştırma Merkezi'nde çalışan Simon Hook, son 25 yılda Rusya'daki Ladoga Gölü'nün 4 derece, ABD'deki Tahoe Gölünün ise 3 derece ısındığını bildirdi. Hook çalışma sırasında, birçok uydu fotoğrafı ve kızıl ötesi görüntüden faydalandıklarını ve kış ile yaz mevsimleri süresince alınan verileri şamandıralardan elde edilenlerle karşılaştırarak doğruladıklarını belirtiyor.

Bazı bölgelerde göllerin havadan daha çabuk ısındığının belirlenmesiyse ekipte şaşkınlık yaratmış. Göllerin neden karadan ve havadan daha çabuk ısındığına ilişkin olarak Hook, bunun nedenini toprağın soğumasının göllerin ısınmasından daha yavaş olabileceği şeklinde yorumluyor.

Uluslararası Okyanus ve Atmosfer Yönetimi'nin belirlediği 11 farklı göstergeden bazıları olan hava ısısı, nem, kar örtüsü, okyanus sıcaklığı istatistiksel olarak tersini gösterse de, NASA iklim bilimcisi Gavin Schmidt bu araştırmanın bir parçası olmamakla birlikte çalışmanın küresel ısınmayı araştırmada başka bağımsız ölçüm sistemlerinin olabileceğini de gösterdiğine dikkat çekiyor.

Araştırmayla ilgili detaylı bilgi NASA'nın resmi internet sitesinde de yayınlandı.

Sayfa Yükleniyor...