Google Microsoft'a meydan okuyor

İşletim sistemi piyasasının tekeli Windows’a Google’dan rakip geliyor.

Google Microsoft'a meydan okuyor

Silikon vadisinin dev şirketlerinden Google, Microsoft tarafından üretilen Windows'a rakip bir işletim sistemi geliştiriyor. Chrome OS adı verilen sistemin 2010 yılının ortalarında satışa sunulması planlanıyor.

Google’dan yapılan açıklamada “Hız, basitlik ve güvenlik Google Chrome OS’nin temel özellikleri olacak” denildi. Yeni işletim sistemi öncelikle internete girmek için kullanılan, düşük maliyetli bilgisayar pazarını hedef alacak.

Google’ın cep telefonları için geliştiridiği ve netbooklarda da kullanılabilen ‘Android’ adında bir işletim sistemi hali hazırda bulunuyor. Chrome OS ise laptopların yanı sıra kişisel bilgisayarlarda da zamanlarının çoğunluğunu internette geçirenler için uygun olacak.

Şirketin ürün yönetimi başkan yardımcısı Sundar Pichai bı konuda, “OS’i bilgisayarı açtıktan saniyeler sonra internete bağlanabilmek için hızlı ve hafif olacak şekilde tasarlıyoruz” dedi.

VİRÜSLERE SON
Google, güvenlik konusunda da iddialı. Şirketin mühendislik direktörü Linus Upson “OS’nin güvenlik yapısını temelini baştan tasarlıyoruz. Böylece kullanıcılar virüslerle, kötü amaçlı yazılımlarla ve güvenlik güncellemeleri ile uğraşmak zorunda kalmayacaklar” dedi.

WINDOWS TEKELİ KIRILABİLECEK Mİ?
Windows, şu anda işletim sistemleri piyasanın yüzde yaklaşık 90’ını elinde bulunduruyor. Ancak Chrome OS’nin bu tekeli kırabileceği yorumları yapılıyor. Yeni işletim sistemini konu alan bir yazı hazırlayan Financial Times'a göre, uzun süredir Microsoft'un etkinliğine göz diken Google'un kararı sürpriz değil.

Google’ın, bilgisayar dünyasını değiştirebilecek bir adım attığı belirtilen yazıda, Google'ın kararının, Windows'un işletim sistemi alanındaki tekeli açısından sonun başlangıcı olabileceğini görüşüne yer verildi.

Mevcut işletim sistemleri arasında Microsoft'a ait Windows’un yanı sıra, Apple's ait Mac OS X ve bedel ödenmeyen Linux bulunuyor. Apple'ın müzik programı iTunes da halen yaklaşık 100 milyon bilgisayara yüklenmiş durumda.

Sayfa Yükleniyor...