Google’a 10 milyon Euroluk telif davası

Dünya genelinde yayımlanmış milyonlarca kitabı ‘izinsiz’ dijital ortama aktarmaya başlayan Google, Fransa'da  9 milyon 800 bin Euro tazminat talebiyle dava edildi.

Google’a 10 milyon Euroluk telif davası

Fransa'nın önde gelen üç yayınevi, Gallimard, Flammarion ve Albin Michel, ‘taklitçilik’ yaptığı gerekçesiyle internet devi Google'dan davacı olduklarını duyurdular. Davacı yayınevleri, telif hakları kendilerine ait toplam 9 bin 797 kitabın Google tarafından, ‘Evrensel Kütüphane’ projesi çerçevesinde izinsiz biçimde dijital ortama aktarıldığını savunuyorlar. Paris Mahkemesi'nde açılan davada yayınevleri Google’dan 9 milyon 800 bin Euro tazminat talep ediyorlar.

Davacı avukatları şu an için sadece “dijital ortama aktarıldığından emin oldukları kitaplar temelinde şikayette bulunduklarını, ancak bu sayı ve tazminat miktarının artabileceğini" söyledi. Google tarafından bugüne kadar Gallimard'a ait 4 bin 302, Flammarion'a ait 2 bin 950 ve Albin Michel'e ait 2 bin 545 eserin dijital ortama aktarıldığı belirtiliyor.

Dava başvurusuna "şaşırdığını" söylemekle yetinen Google ise Fransız ve uluslararası telif hakları hukukuyla "uyumlu" davrandığını savunuyor.

BU İLK DAVA DEĞİL
Google hakkında daha önce 2009 yılında benzer bir nedenle Fransız Yayıncılar Sendikası (SNE) tarafından Fransız mahkemeleri önünde dava açılmış, Amerikan şirketi "taklitçilik" yaptığı gerekçesiyle tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

Google ile bazı Amerikalı yazar ve yayınevleri arasında telif hakları konusunda varılan bir anlaşma da bu yıl Mart ayında New York federal mahkemesi tarafından reddedilmişti. ABD ve Almanya Adalet bakanlıkları, Fransa Kültür bakanlığı ve çok sayıda yayıncı varılan anlaşmaya karşı çıkmıştı.

Fransa'da son olarak ülkenin en büyük, dünyanın ise ikinci yayıncılık grubu olan Hachette, telif hakları kendisine ait bazı Fransızca eserlerin Google tarafından dijital ortama aktarılması için 2010 yılı sonlarında Amerikan şirketiyle protokol imzalamıştı.

Google tarafından bugüne kadar "izinsiz" dijital ortama aktarılmış eser sayısının 12 milyonu aştığı söyleniyor.

Sayfa Yükleniyor...