Google’a ‘devlet’ baskısı arttı

Firma, son altı ayda kullanıcı bilgilerinin talep edildiği resmi başvuruların yüzde 10 arttığını duyurdu.

Google’a ‘devlet’ baskısı arttı

Dünyada internet kullanıcılarınını sayısıyla birlikte, sektörün lideri Google’a yönelik ‘devlet’ talepleri de artıyor. Pek çok ülkenin kamu kurumları, çeşitli Google servislerini kullananlara ilişkin kişisel hesap bilgilerini ve içerikleri firmadan istiyor.

Google 2010’dan bu yana devlet kurumlarından kendisine gelen ‘kullanıcı bilgi taleplerinin’ sayısını açıklıyor. Dün açıklanan son rakamlara göre bu yılın Ocak-Haziran döneminde en çok talep ABD’li resmi kurumlardan gelmiş.

Sözkonusu dönemde toplam 16 bin 600 taleple karşılaşan Google, bunun toplam 25 bin 400 kullanıcı hesabını kapsadığını belirtti. Bu rakam, bir önceki altı aylık döneme kıyasla yüzde 10’luk bir artışı ifade ediyor. Açıklamaya göre talep sıralamasında, önceki yıla göre yüzde 29 daha fazla (5,950) talepte bulunan ABD ilk sırayı alıyor. Onu talepleri yüzde 2 artarak 1,739’a çıkan Hindistan, yüzde 27 artarak 1,300’e yükselen Fransa izliyor. Dördüncü ve beşinci sırada 1,300 taleple (yüzde 27 artış) İngiltere ve 1060 taleple (yüzde 38 artış) Almanya geliyor.

Taleplerin çoğu güvenlik, terörizm ve suç örgütlenmesi gibi gerekçelerle isteniyor. Ancak firma, gelen taleplerin hepsini yerine getirmiyor. Açıklanan rakamlara göre ABD’den gelen taleplerin yüzde 93’ü, Hindistan’dan gelenlerinse yüzde 70’i karşılanmış.

Firma, çoğunda hukuki temsilciliği olmayan Kanada, Şili, Fransa, Hong Kong, Meksika, Hollanda, Rusya, , Güney Kore ve Arjantin’den gelen taleplerin yüzde 50’sinden azının karşılandığını belirtti. Türkiye'nin resmi organları 74 kişi hakkında özel bilgi talep etti.

Google, Türkiye’de mahkeme kararı ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’ndan gelen talepler doğrultusunda siyasilerin özel yaşamları ile ilgili bazı videoların kaldırıldığını da duyurdu.

YOUTUBE DA TAKİP ALTINDA
Rapora göre devletler Google'ın sahibi olduğu YouTube'tan da içerik kaldırılmasına yönelik bolca talepte bulundu. YouTube'ta en çok içerik yasaklanmasını isteyen ülke Brezilya olurken, onu Almanya, ABD ve Güney Kore izledi. Türkiye ise listede 8. sırada.

İnternettin arama motoru Google, esasen Gmail, Google+, YouTube, Docs gibi üyelikle kullanılan servislerde oldukça geniş bir kullanıcı veri tabanına sahip. Yakında Türkiye’de kayıtlı ofis açması beklenen Google’ın Ankara’dan gelebilecek talepleri karşılama oranında artış olması beklenebilir.

Firma, özellikle ABD ve AB’de, kişisel verilerin korunmasını, resmi organların taleplerinin daha kontrollü yönetilmesini ve her bilginin devletlerce kolayca istenmemesini sağlayacak yeni yasaların çıkarılması için de yoğun lobi faaliyetleri yürütüyor.

Google, geçtiğimiz yıl da Çin'in yoğun sansür taleplerine karşı çıkıp ülkedeki faaliyetlerini askıya almış, bir yarı förmülle Çin'e yönelik hizmetlerini Hong Kong üzerinden yürütmeye başlamıştı.

Sayfa Yükleniyor...