Grass’ın Nazi geçmişi yine gündemde

Alman yazar Günter Grass rakamları şaşırdı, Nazi zulmünü hafiflettiği için ağır eleştirilere maruz kaldı. Grass’ın İsraillilerden çok Almanlar tarafından suçlanması dikkat çekici.

Grass’ın Nazi geçmişi yine gündemde

Nobel ödüllü Alman yazar Günter Grass, Yahudi soykırımını hafifletmekle suçlanıyor. “Soğanı soyarken” adlı kitabının İbranicesi yayınlandığı için İsrail gazetesi Haretz’e verdiği röportajda Grass’ın Nazi rejiminden sadece Yahudilerin değil, Almanların da mağdur olduğunu öne sürmesi ve ölen Alman askerlerinin sayısında hata yapması Almanya’da eleştiri oklarını yazara yöneltti.

Grass röportajında, İkinci Dünya Savaşı sırasında sekiz milyon Alman askerinin Ruslar tarafından esir alındığını, bunlardan sadece iki milyonunun hayatta kaldığını, geri kalanının ise yok edildiğini söylemişti. Ancak istatistikler yaklaşık üç milyon Alman askerinin esir düştüğünü bunun bir milyonunun ağır koşullara dayanamayarak öldüğünü gösteriyor. Yazarın, “Almanya’da savaştan kaçan on dört milyon insan vardı, onlar da Nazi diktatörlüğünden komünizm diktatörlüğünün eline düştüler. Yahudilere karşı işlenen suçun şiddetini azaltmak istemiyorum ama Yahudi soykırımı yaşanan tek katliam değildi. Elbette Nazilerin işlediği suçun sorumluluğunu taşıyoruz ancak Nazi katliamı Almanları da katliama sürükledi. Onlar da mağdur oldular” şeklindeki sözleri ağır suçlamalara neden oldu.

Alman gazetelerinin kültür sayfalarında yer alan eleştiriler daha çok Günter Grass’ın soykırım nedeniyle ölen Yahudiler ile Almanların sayısını karşılaştırarak, ikisini aynı kefeye koyup, Nazi zulmünü hafiflettiği yönünde. Çok sayıda Alman tarihçi de hem Grass’dan hem de röportajı yapan İsrailli tarihçi Tom Segev’den bir açıklama talep etti.

Günter Grass’ın rakamlarda hata yaptığını yazılı olarak açıklayan tarihçi Segev, bu hatayı röportaj sırasında düzeltmediği için özür de diledi. Segev, basına yolladığı açıklamasında “İsrailliler Grass’a karşı Almanlardan çok daha olgun davrandılar. Bence bu gerçek bir ironi” diyerek Alman kamuoyunun tepkisini de kınadı.

Günter Grass 2006 yılında yayınladığı “Soğanı Soymak” adlı kitabında ve daha sonra yaptığı açıklamalarında gençliğinde SS ordusuna gönüllü olarak katıldığını itiraf etmiş ve yine eleştirilmişti. Hatta yazardan 1999 yılında Alman yakın tarihini aydınlattığı için aldığı Nobel ödülünü geri vermesi de istenmişti.

Sayfa Yükleniyor...