GSM operatörleri 'anayasa' yarışında

Cep telefonu kullanıcılarının haklarını tanımlayan kampanyalar aynı anda devreye sokulurken, tüketici örgütleri yine de dikkatli olunması gerektiği kanısında.

Tüketici haklarının korunması, mağduriyetlerinin giderilmesi yolunda Turkcell, ''Cep Anayasası'', Vodafone ise ''Tüketici Hakları Bildirgesi''ni hazırlayarak, müşterilerine sundu. Tüketici haklarının tanımlandığı 'anayasa'lar, tüketici derneğine göreyse, daha önceki müşteri mağduriyetinin de itirafı.

Birçok tüketici, abonesi oldukları firmayla karşılaştıkları mağduriyetlerinin giderilmesi için ilgili birlik, dernek gibi sivil toplum örgütleri ile Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvururken GSM operatörü Turkcell ve Vodafone, yeni bir uygulamayı, çalışmayı hayata geçirdi.

Yaşanan rekabet ortamında daha fazla aboneye sahip olmak için çeşitli kampanyalar düzenleyen GSM operatörlerinden Turkcell, ''Cep Anayasası'', Vodafone ise ''Tüketici Hakları Bildirgesi'' ile vatandaşların mağduriyetlerinin en aza indirilmesi, haklarının korunmasını hedefliyor.

Vodafone'nun ''Tüketici Hakları Bildirgesi''nden bazı bölümler şöyle:

''Madde 1: Eşitlik Hakkı. Mobil iletişimden faydalanmak herkesin hakkıdır.
Madde 2: Şeffaflık Hakkı. Şeffaf hizmet almak herkesin hakkıdır. Vodafone, kazanmış olduğunuz promosyon TL'leri daha yüksek fiyattan değil kendi tarifenizin fiyatından kullandırır.
Madde 3: Seçme Hakkı. Özgürce seçmek herkesin hakkıdır. Vodafone, internet paketlerini sadece aylık değil, ihtiyacınız kadar internet kullanmanız için haftalık, günlük, saatlik olarak da sunar.
Madde 4: Vazgeçme Hakkı. Vazgeçmek herkesin hakkıdır. Vodafone, numaranızı taşıyıp çekim kalitesinden memnun kalmazsanız paranızı iade eder.
Madde 5: Uluslararası İletişim Hakkı. Uluslararası iletişim kurabilmek herkesin hakkıdır.
Madde 6: Kontrol Hakkı. Harcamalarını kontrol altında tutmak herkesin hakkıdır. Vodafone, tarifenizdeki dakikaların yüzde 80'ini harcadığınızda sizi bilgilendirir, fatura tutarınızı kontrol etmenizi kolaylaştırır.
Madde 7: Destek Hakkı. Zor durumda destek almak herkesin hakkıdır.
Madde 8: Kolaylık Hakkı. Hizmete kolayca ulaşmak herkesin hakkıdır.
Madde 9: Geri Bildirim Hakkı. Görüş bildirmek herkesin hakkıdır.
Vodafone, hizmet aldığınız her noktada görüşlerinizi alır ve size daha iyi hizmet verebilmek için önerilerinizi değerlendirir.
Madde 10: Güvenlik Hakkı. Kişisel bilgilerinin korunması herkesin hakkıdır.''

''CEP ANAYASASI''
Turkcell'in cep telefonu abonelerinin iletişim haklarını güvence altına alan ''Cep Anayasası''nın bazı maddeleri de şöyle:

''Madde 1. Ürün, kampanya ve servisler ile ilgili şeffaf ve anlaşılır şekilde bilgi ve destek almak herkesin hakkıdır. Paketini kullanırken ve kullanımı bittiğinde bilgilendirilmek herkesin hakkıdır.
Madde 2. Doğrudan, hızlı ve kaliteli müşteri hizmetleri herkesin hakkıdır. Kalite belgesine sahip bir operatörden hizmet almak herkesin hakkıdır. Çağrı merkezinde tek tuşla bir dakika içinde gerçek bir müşteri temsilcisiyle görüşmek herkesin hakkıdır.
Madde 3. Kaliteli ses ve internet iletişimi herkesin hakkıdır.
Madde 4. Acil ihtiyaç halinde, sevdiklerine ve acil yardım numaralarına erişebilmek herkesin hakkıdır. Hattı konuşmaya kapalı dahi olsa, 155 gibi tüm acil numaralara ulaşabilmek herkesin hakkıdır.
Madde 5. Bu anayasaya yeni maddeler önermek, ürün ve hizmet geliştirmek için her türlü öneride bulunmak herkesin hakkıdır.

TÜKETİCİLER BİRLİĞİNİN GÖRÜŞÜ
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, GSM operatörlerinin tüketici haklarını esas alarak oluşturup, hayata geçirdikleri bazı maddelerden oluşan anayasa ve bildirgenin sevindirici olduğunu söyledi.

Burada kendilerini sevindiren bölümün ''tüketici haklarının korunması'' amacıyla yapılması olduğunu ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

''Bu noktada, GSM sektöründe faaliyet gösteren firmalar Cep Anayasası, Tüketici Hakları Bildirgesi yayımlayarak doğruluk yarışına girmiş bulunuyorlar. Firmaların bu şekilde atağa geçme gayretleri, timsahın gözyaşları şeklinde izah edilebilir. Bunlar firmaların bugüne kadar yaptıklarının itiraflarıdır. Adeta, 'Tüketicileri en çok bu alanlarda mağdur ettik' itiraflarının listesini açıkladılar. Tüketicilerin yıllardır şikayetlerinin zirvede olduğu iki sektörden biri olan iletişim sektörünün aktörleri, bugüne kadar yaptıklarının yanlış olduğunu, bundan sonra yazılı taahhütleri ile artık bu hataları yapmayacaklarını bildirmeleri itiraftan ibarettir. Çok net olarak söyleyebiliriz ki, bu metinlerin yayımlanması aşamasında dahi ve halen bir çok tüketici mağdur edilmiştir.''

Kaya, taahhütlerde yer alan hükümlerin mevzuatla düzenlenmiş olmasına rağmen tüketicinin zafiyetini ve mecburiyetini sürekli kazanca çeviren operatörlerin itiraflarını kayda geçirdiklerini belirterek, ''Bu taahhütlerini takip edeceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu taahhüt bildirgeleri ile yeni bir kandırma sürecine girilmemesini arzu ediyor, bunun takipçisi olacağımızı bildiriyoruz'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...