Gül: İsim değil, NATO önemli

Danimarka Başbakanı Rasmussen’in NATO adaylığı konusunda istişarelerin devam ettiğini belirterek, “Önemli olan NATO’nun güçlü olmasıdır. İsim önemli değil” dedi.

Gül: İsim değil, NATO önemli

NATO zirvesine katılmak üzere Almanya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra gazetecilerin sorularını da cevapladı.

Gül, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in Genel Sekretirlik adaylığıyla ilgili bir soruyu şöyle yanıtladı: ''Bu konuda görüşlerimizi daha önce paylaşmıştık. O görüşlere dikkatli şekilde bakılırsa 'nin ne düşündüğü anlaşılacaktır. 'nin görüşü de tektir. Uluslararası meseleler söz konusu olduğunda, kendi iç mekanizmalarımızda bunları görüşürüz. Bizim için önemli olan NATO'nun güçlü olmasıdır ve işlevlerini en iyi şekilde yapabilmesidir. Her şeyden önce bu gelir, isim meselesi değil.''

Gül, NATO Genel Sekreterliği için 3 kişinin adaylığını açıkladığına ve yeni adayların çıkmasının beklendiğini ifade ederek, Avrupa Atlantik kurumlarında ortak kararların istişare, karşılıklı anlayış, güven ve uzlaşı sonucu alındığını söyledi.

Bu süreçte, en küçüğünden en büyüğüne bütün üye ülkelerin fikirlerinin alındığını anlatan Gül, endişelerin paylaşılması, hassasiyetlerin dikkate alınması sonucunda kararların oy birliğiyle alındığını kaydetti.

Gül, ''Bu bazen uzun sürer, bazen sancılı olur ama sonunda hep 'kazan kazan' çerçevesi içinde NATO güçlü çıkar'' dedi.

Türkiye'nin bu konuya, NATO'nun fonksiyonlarını en iyi şekilde yapabilmesi açısından yaklaştığını belirten Gül, ''İstişareler devam etmektedir. Görüşlerimiz en en açık, en samimi şekilde müttefiklerimizle paylaşılmaktadır, paylaşılmaya da devam edecektir'' diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri'nin belirlenmesi sürecinin, müttefikler arasındaki uzlaşma ve ittifakla karar vermesine bağlı olduğunu ifade eden Gül, tüm adayların değerli olduğunu söyledi.

"AFGANİSTAN'A KATKIMIZ ARTACAK"
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Afganistan'a muharip güç gönderilmesine karşı olduğunun daha önce açıklandığının hatırlatılarak, bu konuda aynı tavrın devam edip etmediğine ilişkin soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin, Afganistan'daki barış gücüne sadece askeri bakımdan değil, bir çok alanda katkı verdiğini anlattı.

Afganistan'a sadece savaşan güçle katkı sağlanmadığını ifade eden Gül, bazen başka katkıların da söz konusu olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin ISAF'ın komutasını yakın gelecekte devralacağını anımsatan Gül, ''Türkiye, Afganistan'a katkılarını artıracaktır. Türkiye, Afganistan'a en çok katkı sağlayan ülkelerin başındadır'' dedi.

TALABANİ'NİN AÇIKLAMASI
Gül, Irak'ı ziyareti sırasında yapılan basın toplantısında, bu ülkenin Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin, ''PKK ya silah bıraksın ya Irak'ı terk etsin'' şeklinde beyanatının bulunmadığı yönündeki haberleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ''O basın toplantısında hep beraber konuştuk ve dinledik. Ben, onun benim yanımda söylediklerine inanmak isterim. Irak anayasası kendi toprakları üzerinde herhangi bir illegal silahlı örgüte, terör örgütüne müsaade etmemektedir'' dedi.

"KAFAKASLAR'DAKİ İSTİKRAR ÖNEMLİ"
Cumhurbaşkanı Gül, Batı basınında ''Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınırın açılacağına ilişkin anlaşmaya varıldığı'' yönünde haberler yayınlandığını ifade ederek, bu konuda gelinen noktanın ne olduğunu sorulması üzerine, şu karşılığı verdi: ''Bu yazılanlar doğru değil. Türkiye bütün komşularıyla ilişkilerini daha iyi duruma getirmek için, bölgesinde geniş bir istikrar ve güven ortamı oluşturmak için iyi niyet sarf etmektedir. Komşularının da bu yönde arzuları vardır. Türkiye'nin bu gayretlerine karşı iyiniyetle el uzatılmaktadır. Bunlarla ilgili çalışmalar, görüşmeler ilgili görevlilerimiz tarafından yapılmaktadır. Türkiye, Kafkaslar'da istikrara büyük önem vermektedir, bütün sorunların çözümüne büyük önem vermektedir. Bütün çalışmalar bu çerçevededir.''

Sayfa Yükleniyor...