Gül: Uludere konusunda TSK'ya inanın

Uludere’de 34 kişinin yaşamını yitirdiği olayda istihbaratın ABD’den geldiği iddialarıyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay’ın haberi yalanladığını belirterek, "TSK'ya güvenmek, inanmak lazım” dedi.

Gül: Uludere konusunda TSK'ya inanın

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Esenboğa Havalimanı’nda soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Amerikan Wall Street Journal gazetesinin 34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere bombardımanında istihbaratın ABD'den verildiği yönündeki haberle ilgili bir soru üzerine şöyle konuştu:

''Bu konularla ilgili tartışmalar var. Bildiğim kadarıyla o gazetede o yazı bu kaygılarla ele alınmış ama daha sonra 'ye çok daha geniş bir şekilde yer verilmiş. Bu da insansız hava araçlarının, silahlarının zaman zaman yanlışlık yaptığıyla ilgili. Biliyorsunuz Pakistan'da Amerika'nın bu yönde çok büyük acı tecrübeleri oldu, Pakistan ile ABD ilişkileri bozuldu. Başka yerlerde de bu tip olaylar var. Bununla ilgili bir yazıda 'deki olayla ilgili de yine geniş bilgi veriyorlar. Biz kendi milli kaynaklarımıza, kendi kaynaklarımıza önce güvenmemiz gerekir. Eğer bununla ilgili gerek hükümetimiz, ilgili kurumlarımız, Genelkurmay Başkanlığımız bir açıklama yaptıysa, kendini bağlayacak şekilde yazılı bir açıklama yaptıysa önce hepimizin buna güvenmesi gerekir. Bu bir dedikodu, bu bir fısıltı şeklinde olduysa o ayrı bir konu ama açık bir yazıyla, bildiriyle, metinle bu söylendiyse o zaman buna önce inanmak gerekir.

Bu tip olaylarda biliyorsunuz ABD ile terörle mücadelede işbirliğimiz söz konusu. Uzun süredir onların imkanlarından da faydalanıyoruz. Dolayısıyla bizim kendi açıklamamıza göre, ilk bilgiler kendi kaynaklarımızdan. Daha sonra orada bir varlık olduğuna göre, görüntü olduğuna göre, o görüntüyü siz de çekersiniz, o da çekebilir. Bütün bunlar nihayetinde Türkiye'ye gönderilir. Onun için burada gereksiz bir polemiğe girmenin doğru olmadığı kanaatindeyim. Orada bir olay var. Bir saniyelik bir olay değil. Orada bir yürüyüş var. Dolayısıyla orayı gözleyen herkes o fotoğrafı çekebilir. Dolayısıyla ilk bilgiler kendi imkanlarımızla temin edilmiş, daha sonra başka yerlerden de bu tip bilgiler gelmiş olabilir. Bunlar gayet normaldir.”

IRAK'TAKİ DURUM
Gül, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile yaptığı görüşmenin içeriğine dair bir soru üzerine, Türkiye'nin Irak'taki bütün gruplarla ve bütün siyasi aktörlerle görüştüğünü belirtti.

Gül, şunları kaydetti:

''Sizler de yakından takip ediyorsunuz. Biz Irak'taki bütün gruplarla ve bütün önemli siyasi aktörlerle hep görüşüyoruz. Dolayısıyla onların Türkiye ziyaretlerinde, Türkiye ile istişareye önem veriyorlar. Biz de önem veriyoruz tabii ki. Çünkü, komşumuz. Ayrıca Kuzey söz konusu olduğunda biliyorsunuz, terörle mücadelede PKK ile mücadelede onların bu iş birliğinin içerisine dahil edilebilmesi çok önemli. Bununla ilgili güvenlik birimlerimizin hepsi ayrı temaslar halinde. Dışişleri Bakanlığımız, hükümetimiz çok yakın temas halinde. Görüşmemizde bütün bunlar konuşuldu. Benimle de diğer hükümet üyeleri, Sayın Başbakan, bakan ve diğer güvenlik birimleri ile yaptıkları görüşmelerde bunlar konuşuldu.''

Gül, Irak'ın kendi içinde yaşadığı çok büyük sorunlar bulunduğuna dikkati çekerek, ''Bizim ta başından beri tekrarladığımız bir husus var, Irak ile ilgili. Kendi halkı ile barışık, komşuları ile de barışık bir Irak istiyoruz biz. Eğer bir ülke kendi halkı ile barışık olmazsa, bütün siyasi aktörler Irak'ın kaderi ile ilgili alınacak kararda hep devrede olmazlarsa, çok büyük bölünmüşlükler söz konusu olursa o zaman o ülkenin enerjisi boşa gider. Maalesef bugün böyle bir durum söz konusu. Komşusu olarak izliyoruz ve bundan büyük üzüntü duyuyoruz'' diye konuştu.

Bölgedeki istikrarsızlığın Türkiye için en büyük tehdit olduğuna vurgu yapan Gül, ''Onun için komşularımızdaki istikrara önem veririz. İstikrarın korunması önce o ülkeyi yönetenlere düşer. Tabii ki onların siyasi anlayışı ve herkesi kucaklaması... Irak gibi bu kadar büyük çalkantılardan sonra kendini yeniden imar eden inşa eden bu ülkede bugün karşılaşılan siyasi krizler üzücü tabii ki. Bununla ilgili bilgiler verdi. Biz de görüşlerimizi paylaştık'' dedi.

'SURİYE'DEKİ OLAYLAR DÜNYANIN MESELESİ'
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Rus televizyonuna verdiği mülakat hatırlatılarak, ABD'de Suriye konusunun gündeme gelip gelmeyeceğine yönelik bir soru üzerine Gül, sorunun Türkiye ile Suriye arasında olmadığı yanıtını verdi.

Gül, Türkiye ile Suriye arasında ikili ilişkilerden dolayı bir sorun olması durumunda Esed'in söylediklerine hak verilebileceğini, ancak olayın Türkiye ile Suriye arasında olmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu Suriye halkı ile yönetimi arasında bir olay. İnsanlığı ve insan haklarını ilgilendiren olaylar artık ülkelerin kendi içinde kalmıyor. Dolayısıyla dünyanın meselesidir. BM Güvenlik Konseyi'nde kararlar alınırken, kararlar nasıl alındı, bütün ülkeler bu işin içine nasıl girdiler. Öyle değil mi? Bu ikili bir olay değil, bütün dünyayı ilgilendiren bir meseledir'' dedi.

Esed'in Türkiye'ye dönük eleştirilerini kabul etmenin mümkün olmadığını ifade eden Gül, istense de istenmese de dünyada sıcak olaylar yaşandığını, Suriye'nin de bunlardan biri olduğunu kaydetti. Gül, konunun BM gündeminde olduğunu,NATO'nun resmi gündemi çerçevesinde bulunmadığını bildirdi.

Gül, NATO Zirvesi'ne AB yetkililerinin katılma talebine Türkiye'nin itirazları olduğu yönündeki haberleri değerlendirirken de ''Bununla ilgili birçok haberler çıkıyor. Bu doğru değil. Hepsi neredeyse zirvede olacaklar. NATO zaten ne demektir. Transatlantik Avrupa ve Atlantik arasındaki iş birliği teşkilatıdır. Şunu söylemek istiyorum. NATO ve AB'nin beraber bazı iş birliği kararları, bazı iş birliği toplantıları, bazı meseleler vardır. O konuda Türkiye'nin zaman zaman rezervleri olmuştur'' ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...