Gül yasayı onayladı, düzenleme istedi

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasal düzenleme, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı. Abdullah Gül ayrıca, ‘muhtemel tereddütleri giderecek’ yeni bir yasal düzenlemenin en kısa sürede yapılmasını istedi.

Gül yasayı onayladı, düzenleme istedi

Askerlere sivil mahkemenin yolunu açan düzenlemeye onay veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hükümetin gerekçelerini dikkate aldı.

Askeri yetkililer, yasa talebinin Avrupa Birliği’ne katılım ortaklığı belgesi ve ilerleme raporunda yer almadığı görüşünü iletmiş ancak hükümet, Çankaya Köşkü’ne sunduğu raporda 2008'deki katılım ortaklığı belgesinde konunun yer aldığını hatırlatmıştı.

Cumhurbaşkanı’nın bir sayfalık gerekçesinde dikkat çeken iki paragraf bulunuyor. Katılım ortaklığı belgesine atıfda bulunularak, "Kısa vadeli öncelikler arasında bulunması sebebiyle 2009 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesinde yarar görülen düzenlemenin yapıldığı anlaşılmaktadır" denildi.

Hükümet düzenlemenin Anayasa'nın 145. maddesine aykırı olmadığını, yasaların Anayasa ile genişletilebileceği ancak daralmasının yasalar ile yapılabileceğine dikkat çekmişti.

EN KISA SÜREDE YASAL DÜZENLEME
Gül onay verirken, hükümetten askerin çekince ve tereddütlerini gidererek somut çözüm getirecek yeni bir düzenlemenin en kısa sürede çıkarmasını da istedi. Cumhurbaşkanı, yasanın kapsamını "disipline ve hukuki güvencelere ilişkin olmalı" şeklinde ifade etti. Bu gerekçe ile nasıl bir yasal düzenlemeye gidileceği konululuyor.

Edinilen bilgilere göre, askeri usul yasası kapsamında işlenen suçlarda herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek, sistem aynen işleyecek. Disiplinin sağlanması ve kurum içindeki hiyerarşik yapının yani ast-üst ilişkisinin sağlanması için endişeleri giderecek bir değişiklik yapılacabilecek.

Bu arada Anayasa’yı ihlal, uyuşturucu, insan kaçakçılığı, terörle mücadele , casusluk , hükümet ve Cumhurbaşkanı’na karşı işlenen suçları içeren TCK'nın 250. maddesi kapsamına giren suçlara göre yargılanması gerekenler için izin sisteminin koruyucu olabileceği ifade ediliyor.

Özellikle Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları gibi üst düzey subayların sivil mahkemelerde yargılanması için izin mercii gündeme gelebileceği belirtiliyor. Genelkurmay Başkanlığı’nın bağlı olduğu Başbakan veya Başkomutan sıfatıyla Cumhurbaşkanı’nın onayı, yargılama yolunun açılmasında gereklilik olarak yasaya girebileceği kaydediliyor. Üst düzey subayların sadece Yüce Divan’da yargılanmasının yolunun açılmasının da formüller arasında yer aldığı belirtiliyor. Ancak bunun için de bir Anayasa değişikliği gerekiyor.

Askerlerin çekincelerini giderecek yasal formüller için öncelikle Savunma Bakanlığı Hukuk Müşavirliği çalışacağı, ardından hükümetin çalışamaları değerlendirip yasa tasarısını Meclis’e sunacağı keydedildi.

4 AĞUSTOS MU, 1 EKİM Mİ?
Bu konunun 4 Ağustos'da yeni başkanını seçmek için toplanacak olan Meclis Genel Kurulu’nda mı yoksa 1 Ekim'de mi gündeme geleceği bilinmiyor.

Sayfa Yükleniyor...