11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den başsağlığı eleştirisine yanıt

Ankara’daki katliamın ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a başsağlığı dilediği için eleştirilen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bunu bile garipseyen bir ortam var. Bu ortam içinde nasıl beraber yaşayacaksınız?” dedi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den başsağlığı eleştirisine yanıt

Dünya Ehli Beyt Vakfı tarafından geleneksel olarak düzenlenen muharrem ayı iftarında konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara’daki katliamda hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

“Birlik ve beraberlik” vurgusu yapan Gül, şunları söyledi:

“Bir zamanlar 'bu tip olaylar bizim coğrafyamızın çok uzağında, canlı bombalar, bizden bu tip insanlar çıkmaz diye düşünüp, bunlar bize yaklaşmaz' derken, bugün ne yazık ki kendi topraklarımızda yaşar hale geldik. Onun için hepimizin beraber ve birlik içinde olmamız ilk şart ama beraber ve birlik içinde olmamızın şartlarını da yine kendi içimizde oluşturmamız gerekiyor. Şüphesiz ki bu kadar sinir ve gerginlik olması bir memlekete huzur getirmez. Bunlar kısa dönemler için yaşanabilir ama bu süreler uzun sürerse büyük zararları olur. Eminim ki önümüzdeki seçimlerden sonra 'de yeni bir iklim oluşur ve bu yeni iklim içinde herkes üstüne düşen sorumluluğu layıkıyla yapar.

Bunun yolu da şüphesiz ki demokrasiyi en iyi şekilde ülkemizde gerçekleştirmekten geçer. Dünya ve kendi yakın siyasi tarihimize baktığımızda alınacak çok ders var. Hataları tekrarlamamak gerekiyor. Demokrasi, hukukun üstünlüğü, evrensel hukuk kendiliğinden ortaya çıkmış değil. Bunlar ülkelerin, insanların kavgaları, savaşları, yıkımlar ve acılar neticesinde ortaya çıkmış sistemler. Ülkemizde de bu acıları yaşamadan, çoğaltmadan gerçek anlamda hukukun üstünlüğüne dayalı, gerçek anlamda evrensel hukuku gören ve gerçek anlamda çoğulcu bir demokrasiyi derinleştiren bir yapıyı muhakkak ki oluşturmamız gerekiyor."

Katliamın ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a taziyelerini ileten Abdullah Gül, kendisine yöneltilen eleştirilere de tepki gösterdi.

Abdullah Gül, "Bugün öyle ki ölülerimize başsağlığı dilediğimizde bunu bile garipseyen bir ortam ortaya çıkıyor. Bu ortam içinde nasıl beraber yaşayacaksınız? Nasıl uzun süre herkes birbiriyle beraber olacak? Ölülerin olduğu bir ortamda bile başsağlığı dileyemezseniz, dilediğinizde 'ya ne oluyor' diye sorular ortaya çıkarsa sorunun ne kadar derin olduğunu bir kez daha kavramamız gerekiyor. Onun için bu şekilde farklı farklı düşünceleri, hayat tarzları olabilir, insanların samimi olarak bir araya gelmesi çok değerli" diye konuştu.

İftara Gül'ün yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Eski YÖK Başkanı Yekta Saraç, AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Yıldırım Ak, ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter, İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli'nin yanı sıra iş, sanat ve siyaset dünyasından davetliler katıldı.

Sayfa Yükleniyor...