Gül'den Erdoğan'a 'Twitter' ve '1915' desteği

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’la görüştükten sonra ortak basın toplantısı yapan Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan’ın Twitter’a yaptığı talep ile 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasına destek verdi. Gauck ise “Twitter ve YouTube yasaklanmak zorunda mı?” diye sordu.

Gül'den Erdoğan'a 'Twitter' ve '1915' desteği

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için 'de bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gül, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Böyle olağanüstü bir dönemde, demokrasinin askıya alındığı bir dönemde, bu tip siyasi mahkemelerin verdiği akıl almaz, inanılmaz, bu tip cezaları kabullenmek mümkün değil. Bugünkü çağda olacak şeyler değil, bu kadar ağır cezalar ve bu kadar yüzlerce ölüm cezası. Mısır'ın geleceğine aslında çok büyük bir kötülük olarak görüyorum bu tip büyük cezaları. Halbuki Mısır'ın istikrara, barışa ve kendi içerisinde hızlı bir şekilde ekonomik kalkınmaya ihtiyacı var. Onun için ümit ediyorum ki bir şekilde bunlar siyasi bir anlayış çerçevesi içerisinde uygulanmaz ve uygun bir zaman süreci içerisinde bütün bu mahkumlar serbest bırakılır ve Mısır'da tekrar demokrasinin, özgür seçimlerin önü açılır."

Konuk Cumhurbaşkanı Gauck'un konusundaki değerlendirmelerini "Alman bir konuğun sadece bir tavsiyesi olarak mı yoksa hakaret olarak mı algıladığının" sorulması üzerine, Cumhurbaşkanı Gül, açık ve dürüst konuşmak gerektiğini belirterek, "Türkiye son 10 yıl içerisinde olağanüstü siyasi, demokratik, hukuk reformları yapmış bir ülke. Bu ülke önündeki birçok problemleri kaldırmış, çok önemli siyasi, demokratik kararlarla birçok tabuları yok etmiş, bugün birçok kişinin hayal edemeyeceği uygulamalara geçmiş ve birçok problemleri çözmüş, problemleri de çözme yolunda olan reformist bir çizgiye gelmiş olan bir ülke" ifadesini kullandı.

Hiçbir ülkenin, kendisinin mükemmel olduğunu iddia edemeyeceğini dile getiren Gül, şöyle devam etti:

"Bu çerçeve içerisinde Almanya'da da biraz önce bahsettiğim, aşırı sağcıların katlettiği insanlar ve uzun süre bunların nasıl ailelerini cinayeti işlediler diye suçlanmaları, sonunda ortaya çıktığında nasıl utanacak durumların ortaya çıktığını bildiğimiz gibi çok ırkçı, ırk düşmanlığı yapıcı, İslamofobi ve bu tip uygulamaların da nasıl Avrupa'da ve birçok Avrupa ülkelerinde olduğu bir gerçekse bunlar AB'ye yakışır mı diye sorduğumuzda bunların hiçbirinin AB'ye, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, çoğulculuğa yakışmayan vasıflar olduğunu görürsek, bizde de eğer bazı olumsuzluklar varsa bunları da bu şekilde görmek gerekir.

Önemli olan şey noksanlıkların farkında olmak ve noksanlıkları düzeltmek için azimli olmaktır. Türkiye'yi eğer on sene önceyle mukayese ederseniz, bugünkü Türkiye'nin ne kadar çok ilerlemeler yaptığı, demokratik standartlarını, insan hakları standartlarını, hukuk standartlarını, özgürlük standartlarını ne kadar yukarı taşıdığı gayet açık, ortadadır."

‘TWITTER BEKLENTİSİ YANLIŞ DEĞİL’
"Twitter tartışmaları vardı. Sayın Erdoğan, uluslararası eleştirinin onu ilgilendirmediğini söyledi. Peki Hükümetiniz, sizin gibi eleştirilerin ya da eksikliklerin bilincinde mi acaba? Yoksa Hükümet bunun bilincinde değil mi, ya da eleştiriyi umursamıyor mu?" sorusuna ise Gül, şu yanıtı verdi:

"Şimdi ben Türkiye'deki reformlar sayesinde Türkiye çok değişti ve birçok tabular yıkıldı derken, Türkiye'de herkes yeter ki fikrinin, düşüncesinin arkasında şiddet olmasın, herşeyi rahat söyleyebildiğini, konuşabildiğini, Hükümeti de tenkit edebilir, beni de tenkit edebilir, çeşitli kurumları da tenkit edebilir, herkesin bunu yapabildiğini, çeşitli sivil toplum örgütlerinin, farklı farklı görüşlerini, toplu olarak da ortaya koyma hak ve hukuklarının olduğunu söyledim.

Söylediğiniz konuya gelince Sayın Başbakanla ilgili, şirketin, Türkiye'de ofis açmasını ve Türkiye'de en çok kullanılan uluslararası platformlardan, internet platformlarından birisi, dolayısıyla ofis açmasını ve burada da vergi muhatabı olarak vergi ödemesini söylüyor. Tahmin edersem böyle bir beklenti, böyle bir arzu da yanlış değil."

1915 OLAYLARI AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı mesajla ilgili soru üzerine de "Eğer hatırlarsanız, daha önce gerek Meclis'te gerek çeşitli vesilelerle ben o dönem yaşanan acıların hep ortak acılar olduğunu hep zaten söylemiştim. Sayın Başbakan'ın bu açıklaması da gayet yerinde ve doğru, iyi bir açıklama oldu" dedi.

'TWITTER YASAKLANMAK ZORUNDA MI?'
Abdullah Gül ile Twitter ve YouTube’un kapatılması ile yargı konusunu da konuştuklarını belirten Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, şöyle konuştu: "Dostlar bir araya geldiklerinde elbette diğerinin duymak istemediği şeyleri de söylemesi olağandır. Biz Almanya olarak, bugüne kadar kimsenin sormadığı soruları sormadığımızın bilincindeyiz. Önemli konulara değiniyoruz. Örneğin Twitter veya YouTube yasaklanmak zorunda mı ya da Anayasa Mahkemesi Başkanı neden bu kadar eleştirel konuştu? Şimdiki hükümetin olağanüstü güçlü ve önemli bir seçim zaferiyle bu kadar büyük bir güce sahipken, belli bir düzen kurmak için neden yargıya müdahale etmeli? Tabii ki bu soruları soruyor, görüş alışverişinde bulunuyoruz. Almanya'da biz şunu da fark ettik; Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda kendi bakış açısına sahip ve kamuoyunda bu bakış açısını ifade ediyor. Sürdürdüğümüz görüşme hem açık hem de dostane şekilde birbirimize duyduğumuz saygı ve dostluğu ifade etti."

Gauck, Mısır'daki idam kararlarına ilişkin "Biz çok endişeliyiz. Böyle geçici bir hükümet ve dönüşümde olan bir toplumda bu tür baskı uygulayan yargı kullanmasını anlayışla karşılayamıyoruz. Özellikle geçiş dönemlerinde öncekinden üstün olan bir yargı anlayışı tesis edilmeli. Bu nedenle en kısa zamanda, Sayın Gül'ün de diplomatik imkanlarıyla ve biz de Avrupalılar olarak Mısır'daki şimdiki yönetimle temasa geçip daha ölçülü bir yargıya dönülmesi için girişimde bulunmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Alman bir gazetecinin Türkiye'nin AB'deki yerine ilişkin eleştirel bir sorusunu yanıtlayan Gauck, Türkiye'nin AB üyeliğinde açılan, açılmakta olan ve açılacak fasıllar olduğunu belirtti.

Üyelik meselesini sorgulamadıklarını dile getiren Gauck, hukuk devleti, yargı ve insan hakları fasılları açıldığında mevcut olan dinamizmin daha da büyük bir ivme kazanacağını, belki de eleştirdikleri kutuplaşmanın yapıcı bir söylem haline geleceğini vurguladı.

'TÜRK HÜKÜMETİ TEHDİT ALTINDA DEĞİL'
Başbakan Erdoğan'a saygı ve takdirini sunacağını ifade eden Gauck, "Ancak, bu hükümetin tehdit altında olmadığını düşünüyorum. Güçlü ve seçimlerle meşruiyet kazanmış bir hükümet ve bu nedenle rahat olabilir. Bunu mutlaka ifade edeceğim" diye konuştu.

Almanya Cumhurbaşkanı, "Almanya'nın Türkiye'ye yönelik tepeden bir eleştiri yok mu? Bir özeleştiri yapar mısınız?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Türkiye'nin AB'ye yakınlaşma arzusu konusuna şimdi de daha önce de olumlu yaklaştık. Zamanlama ve bunun hızı konusunda ülkemizde farklı görüşler var. Avrupa'da siyasetçilerin dışında toplumlar var ve Avrupa kurumlarının güçlenmesinden gittikçe daha fazla rahatsızlık duyuyorlar. Hatta birleşik bir Avrupa'dan uzaklaşmak isteyenler var. Hükümetler toplumlardaki bu duyguları kayda almak zorundalar. Dini gelenekler, kültür ya da yabancılıktan dolayı Avrupa'nın bazı toplumlarında Türkiye'nin hızlı üyeliği konusunda bazı tereddütler var fakat zamanlama açısından farklı görüşleri olsa dahi bu sürecin devamı konusunda çaba sarf ediyorlar ve şu anki hükümetimiz de bunu böyle sürdürecek. Kıbrıs'a ilişkin vetonun kalkması ve yeni fasılların açılmasına da o zamana kadar değinilecektir."

'BENCE YENİ BİR SAYFA'
Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajını değerlendirmesi istenen Gauck, "Sayın Başbakan gibi muhafazakar bir politikacının yeni bir tarzı ifade etmesi bence yeni bir sayfa. Bu bana çok ilginç, tanıdık ve doğru geliyor. Özgüvenli bir toplum kendini sorgulayabilip geçmişiyle gurur duyabilir mi yoksa sembolik bir barışma politikasını uygulayabilir mi? Bu nedenle burada kelimeleri seçerken, herhangi bir sansür uygulanmaması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...