Gül'den 'İmralı' açıklaması

Katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, İmralı görüşmelerine değindi, 'sürecin Türkiye'nin milli bütünlüğünü zaafa uğratmayacağını' söyledi.

Gül'den 'İmralı' açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gül'ün ilk değindiği konu, son günlerin gündem maddeleri çözüm süreci ve İmralı görüşmeleriydi.

Hiçbir devletin teröre baş eğmeyeceğini, terörle hizaya getirilemeyeceğini vurgulayan Gül, şunları söyledi:

''Herhangi bir pazarlık, böyle bunu görmemek gerekir. Siz bir şiddet karşısında sıkışırsınız ve ondan sonra pazarlığa oturursunuz. bugün böyle bir noktada değil.

Bugün güvenlik güçlerimiz, başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere gayet profesyonelce, bütün diğer güvenlik güçlerimiz büyük bir koordinasyon ve işbirliğiyle görevlerini belki bütün dönemlerden çok daha iyi şekilde yapmaktadırlar.

Ama biz hem vicdanımıza hem de Türkiye'nin demokratik standartlarını yükseltme arzumuzdan dolayı, böyle bir anlayışı da görünce o zaman bu ortam ortaya çıkmaktadır.''

'MİLLİ BÜTÜNLÜK ZAAFA UĞRAMAYACAK'
''Böyle bir anlayış İmralı'da neden ortaya çıktı'' sorusunu ise Gül, ''Bizim şimdi bu konudaki demokratik standartlarımızı yükseltme dediğimde, bunlar anayasa çerçevesi içerisinde olabilir, kanunlarla olabilir, bunlar yerel yönetimler çerçevesinde olabilir, bunlar kültürel bazda olabilir. Ama bütün bunlar Türkiye'nin milli birliğini ve bütünlüğünü hiçbir şekilde zaafa uğratmayacak çerçeve içerisinde olabilir'' diye yanıtladı.

'TUTUKLULUK SON ÇARE OLMALI'
Cumhurbaşkanı Gül'e tutuklu askerler ve uzun tutukluluk süreleri de soruldu. "Tutukluluk son çare olmalı" diyen Gül, bazı askerlerin ilerlemiş yaşları ve sağlık durumlarının da dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Gül ayrıca eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un Yüce Divan’da yargılanması gerektiğine işaret ederek "Yargılanma yeri farklıydı ama nihayetinde mahkemeler öyle karar verdiler, yargıya müdahalede bulunmak olmaz" dedi.

'HSYK'NIN YAPISI DEĞİŞMEMELİ'
Cumhurbaşkanı, yargıda tek çatı düzenlemesi konusunda da, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında bir değişiklik olmaması gerektiğini dile getirdi.

SİYASETE DEVAM EDECEK Mİ?
Görev süresinin dolmasının ardından siyasete devam edip etmeyeceği sorusuna ise Gül, "Vakti geldiğinde arkadaşlarımızla konuşacağız ve ne yapacağımı ona göre karar veririm" yanıtını verdi.

Sayfa Yükleniyor...