Gündoğdu: Marmara Depremi bilinebilirdi

Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, depremin önceden bilmenin mümkün olduğunu söyledi. Marmara Depremi’nden önce birçok olgu meydana çıktığını belirten Gündoğdu, “Önceden bilinebilirdi” dedi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, depremin önceden bilinmesine yönelik çalışmalarla ilgili NTV'nin sorularını yanıtladı.


Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu şunları söyledi:

“(Deprem önceden bilinemez) sözü doğru değil, bilimsel de değildir. Hayçang’daki 7,6 büyüklüğündeki deprem bilinmiştir. Bu zoru bir konu, kabul ediyoruz bilinemeyenler de var.

17 Ağustos’taki Marmara Depremi’nden önce bin 26 adet olgu saptanmıştır. Bunun kanıtları kitap halinde yayınlandı. 17 Ağustos depremi önceden bilinebilirdi. Şu anda bu konuda iki proje devam ediyor.

Ben İstanbul Üniversitesi’nde öğretim üyesiyim. İTÜ’deki çalışmaların başında Berk Üstündağ var. Biz o projeyi destekleyen bir ekibiz. Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) isimli bir dernek var, onlar doğayı gözlüyor ve her türlü anarmallikleri bildiriyorlar. Bilgileri de web sayfasında yayınlıyorlar.

Sığ depremler olduğu için, birsürü elektrik ve manyetik alanlarda; insanlar, hayvanlar üzerinde etkilerde bulunuyor. Bunları varsayım olarak kabul edip, inceliyoruz. Değişkenlerde anarmallikler olduğu zaman ‘Marmara Depremi olacak’ izlenimi edindiğimizde başka bilimadamlarıyla paylaşacağız. Onlardan da güvence aldıktan sonra hükümete bildirmek zorundayız.

Amatörüz, çok imkanımız yok. Belediye başkanı ve bazı diğer destekler var. NASA’dan siteye girenler var. Demek ki, bu konuya birçok kişinin ilgisi var. Mikro deprem aktivetisini, potansiyel alanı izlemeye çalışıyoruz. Derneğin yaptığı ucuz ve amatör şeyler ama biz de destek çıkıyoruz.

Yaptığım açıklamada depremi '2-3 gün, 4 gün iki saat önceden bilebiliriz' dedim ama muhabir, 4 günü uygun görmüş. Burada önemli olan kesinliğin olması gerekiyor. Bu en zorudur. Ancak bunu yapmayıp kalkıp ‘Deprem bekliyoruz’ demek yanlıştır.

Destek yok, amatörce sürdüyoruz. Bazı yerlere başvurduk ama bilimsel değil diyerek, birçok insan bunun bilimsel olmadığını söylemek için hazır bekliyorlar... Ama aynı projelerle devam ediyorlar. Bilimde olmaz kelimesi yoktur. Biz bunu şu anda açıklayamıyoruz ama açıklayacağımız zaman da veriler bu diyerek açıklayacağız.

Japonlar, depremi önceden bilmeyi öngören sistemi Osaka kentine kurdular. Japonya’nın bu konuda başarılı olmayışının nedeni orada meydana gelen depremlerin derin oluşudur.”

Sayfa Yükleniyor...