Güneş patlamaları sağlığa zararlı mı?

Manyetik ve elektronik sistemleri bozabilen Güneş patlamaları insan sağlığını nasıl etkiliyor?

Güneş patlamaları sağlığa zararlı mı?

Güneş üzerindeki patlamalar sürekli olarak meydana geliyor olsa da bunların yoğunluğu 11 yıllık bir döngüyü takip ediyor. Yani patlamaları gösteren Güneş lekeleri 11 yılda bir en üst ve aynı şekilde de yine aynı sürede en düşük seviyelerine ulaşırlar. 2013 yılında da bir sonraki pik noktasının yaşanması bekleniyor.

NASA'dan Dr. Richard Fisher'ın açıkladığı üzere, Güneş'ten gelen radyasyon ve yüklü parçacıklar Dünya'nın atmosferi tarafından filtre edildiğinden insan sağlığı açısından bir tehlike söz konusu değil.

Bu tip bir potansiyel riske karşı sadece kutup dairesi çevresinde uzun süreli ve sıklıkla uçuş yapan pilotlarla birlikte uzayda görevlendirilen astronotların dikkatli davranması gerekiyor. Atmosferin filtre gücünün en aza indiği veya yok olduğu bu yerlerde görev yapan insanlar, Güneş'ten gelen radyasyona normalden çok daha yoğun olarak maruz kaldıklarından, kanser hastalığı açısından potansiyel risk grubuna giriyorlar. Bununla birlikte bazı astronotların gözlerine çarpan yüksek enerjili protonlar nedeniyle ışık parlamaları gördüklerini rapor ettikleri biliniyor.

Daha önceki yoğun patlama evrelerinde morötesi ışınları ile X ışınlarına bağlı olarak, yeryüzündeki çeşitli manyetik ve elektronik sistemlerde ve radyo dalgalarıyla iletişimde sorunların meydana geldiği tespit edilmişti. Tabii ki elektronik ve manyetik sistemlere ilişkin olarak, ufukta görünen yüksek patlama düzeyine karşı hazırlıklı olunmaması durumunda, meydana gelebilecek arızalardan hastaneler ve diğer sağlık kuruluşları ve dolaylı olarak da insan sağlığının olumsuz etkilenmesi söz konusu.

Sayfa Yükleniyor...