Güneş'ten 'yılbaşı patlaması'

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yılbaşı gecesi Güneş’te kopan dev fırtınanın videosunu yayımladı.

Güneş'ten 'yılbaşı patlaması'

Güneş, 2013’ün heyecanı yaşanırken güçlü bir patlamaya tanık oldu. NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uydusu, Dünya’nın tam 20 katı büyüklüğünde bir püskürmeyi gözlemledi. Gök bilimciler, SDO’nun yüksek çözünürlüklü kamerasıyla görüntülediği patlamanın bugüne kadar kayıt edilen en güçlü Güneş faaliyetlerinden biri olduğunu belirtti.

NASA açıklamasında, “Güneş’ten saçılan çok yüksek sıcaklıktaki plazma, manyetik güçlerle yönlendiriliyor. Yılbaşı gecesi yaşanan püskürme, Güneş’in yerçekim gücünü aşamadığı için büyük kısmı tekrar yüzeye döndü” denildi.

Açıklamada, kozmik fırtınanın Güneş’ten 257 bin 495 kilometre mesafeye püskürdüğü bilgisi verildi. Böylece, çapı 12 bin 714 kilometre olan Dünya, yılbaşı fırtınasının 20’de 1’i büyüklüğünde kalıyor.

DÖRT SAAT SÜRDÜ
Güneş, her 11 yılda bir yaşanan ve Güneş döngüsünü olarak bilinen süreci bu yıl tamamlayacak. Bu kapsamda, Dünya’ya hayat veren yıldızın üzerindeki kara lekelerde çoğalma ve faaliyetlerinde artış gözlemlenecek. NASA, SDO ve diğer uzay araçlarıyla, Güneş’te yaşanan faaliyetleri yakından takip etmeye ve 2013’te gerçekleşmesi beklenen fırtınaları gözlemlemeye devam edecek.

NASA, şu an Güneş Döngüsü 24 içinde olduğumuzu ve bu döngünün yüzyıldaki en düşük faaliyetli süreç olarak kayıtlara geçebileceğini aktardı. Solar Cycle 24, yılbaşı günü dört saat sürdüğü belirtilen patlamayla 2013’te yaşanabilecek gelişmelerin de habercisi oldu.

Güneş patlamalarıyla saçılan büyük miktardaki kozmik parçacıklar, Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime girdiği zaman enerji ve iletişim ağına zarar verebiliyor. Kayıtlara geçen en büyük Güneş patlaması, 1 Eylül 1859’da yaşanmış ve tarihe Carrington Olayı olarak geçmişti.

Sayfa Yükleniyor...