Habercilik nereye gidiyor?

İnternet bir tehdit mi? Yoksa önemli bir fırsat mı? Bloglar sayesinde yeni bir habercilik anlayışı mı doğuyor? Dünyanın çeşitli bölgelerinden ve Türkiye’den gazeteciler, televizyoncular tartışıyor...

Habercilik nereye gidiyor?

BBC Türkçe Servisi’nin 70. yılı vesilesiyle NTV ve BBC ortak bir program hazırlıyor: Haberin Geleceği.

Yeni teknolojiler, ekonomik koşullar haberciliği nasıl etkiliyor? İnternet kontrol edilebilir mi? Yurttaş gazeteciliği ve bloglar sayesinde yeni bir habercilik anlayışı mı doğuyor? Dünyanın çeşitli bölgelerinden ve ’den gazeteciler, televizyoncular tartışıyor. Bugün düzenlenecek panel programa
soru@ntvmsnbc.com ve bbcturkce@ntv.com.tr
adresine mail atarak siz de soru sorabilirsiniz.
Programın konuları ise şöyle:

Teknoloji ve Habercilik

İnsanlık tarihi boyunca her yeni teknolojik gelişme ya bir öncekini bitirdi ya da bir tehdit oluşturdu. Gazetenin icadı el yazmalarının devrini bitirdi ve bilginin çok daha hızlı akmasını sağladı. Ama radyonun icadı, kitabı ya da gazeteyi etkilemedi. Benzer şekilde, sinemanın doğuşu tiyatroyu bitirmedi. Televizyonun icadı da daha önce gelen medya araçlarını yok etmedi. Peki ya internet? İnternet bir tehdit mi? Yoksa önemli bir fırsat mı? Ya da sadece haberin değil bilginin de nasıl üretildiğini, işlendiğini ve dağıtıldığını tamamen yeniden tanımlayan bir araç mı? Kurumsal gazeteciliğe karşı yurttaş gazeteciliği, blogger’lara karşı köşe yazarları, twitter yazarlarına karşı ciddi araştırmacı gazetecilik... İşte tam bunların ortasında habercilik nereye gidiyor?

Ekonomi ve Habercilik
Ekonomik Krizin etkilerini halen yaşıyoruz. Kimileri bitti diyor, kimileri henüz geçmedi diyor. Fakat krizlerin dünya çağında medya üzerindeki etkisi tartışılmaz. Devlet yönetimindeki medyada bile küçülmeler yaşandı, reklamların azalması özel medya kuruluşlarını etkiledi. Peki ekonomik kriz haberciliğin algısını nasıl değiştirdi ? Haberin geleceği ekonomik gelişmelerden nasıl etkileniyor ? Bütçelerin kısılması kaliteli haber ve bilginin akışını etkiler mi ? Böyle dönemlerde medyanın bir alternatifi var mı ?

İnternet ve Özgür Habercilik
Bilgi varoldukça o bilginin kontrolü de gündeme geliyor. Fakat her yeni teknolojik gelişme ile birlikte kontrol kavramının yeniden tanımlanması gerekiyor. Özellikle internet, kontrol anlayışını tamamen değiştirdi. Bir yanda güvenlik, kamu yararı, suçla mücadele, gençleri ve çocukları koruma, ahlaki değerler gibi gerekçelerle interneti kontrol çabaları, diğer yanda sonsuz bir sanal dünya var. Peki internet kontrol edilebilir mi? Birey kendini devlete karşı savunabilir mi? Gelecek ne getirecek? İnternetin ardından gelecek birşey var mı?

Programı NTV’den Banu Güven, BBC Dünya Servisi’nden David Eades sunacak. Katılımcılar ise BBC Haber Portalı Editörü Steve Herrmann, Uluslararası İletişim Profesörü ve Medya Danışmanı John Owen, İngiliz Radyo Televizyon Üst Kurulu Ofcom’dan TV Gazeteciliği Uzmanı Stewart Purvis, BBC Farça Servisi Şefi Sadeq Saba, Radikal Gazetesi Köşe yazarı, İstanbul Bilgi Üniversitesi TV Gazeteciliği Program Koordinatörü Prof. Dr. Haluk Şahin ve ntvmsnbc haber portalı Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Yeşiltepe olacak.

Program 20 Kasım’da 20.00’de NTV’de yayınlanacak.


Sorularınız için: soru@ntvmsnbc.com veya bbcturkce@ntv.com.tr

Sayfa Yükleniyor...