Haşim Kılıç'tan sert mesajlar
Anayasa Mahkemesi’nin 52. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "paralel devlet", "yargıda vesayet" ve Twitter gibi gündemdeki birçok konuyla ilgili sert mesajlar verdi.
Anayasa Mahkemesi’nin 52. kuruluş yıldönümü nedeniyle Yüce Divan Salonu'nda tören düzenlendi.
Polemiğe konu olan Twitter ve HSYK kararları sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın ilk buluşması olan törenden sert mesajlar çıktı.
Devlet erkanı önünde konuşan Haşim Kılıç, “paralel devlet”, “Twitter”, “yargıda vesayet tartışması” ve “bireysel başvuru” konularına değindi.
"Paralel yapı iddialarıyla ilgili bilgi, belge ve delillerin ortaya konulması gerektiğini" vurgulayan Kılıç, iddiaların yargıda bölünme ve ayrışmaya yol açtığını söyledi.
Başkan Kılıç, "Bu ayrışma ve bölünmenin hukuk devletinin, hukuk güvenliğinin ve adaletin sonunu getireceğini yargıda yaşadığımız olaylar açıkça göstermektedir" diye konuştu.
"Bu iç ağrısıyla yaşanmaz" diyen Kılıç, şöyle devam etti: "Görevi, maddi gerçekleri ortaya çıkarmak olan yargının karşı karşıya kaldığı bu iddianın adı 'vicdan yolsuzluğu'dur. Bunun için yapılması gereken açıktır. Hukuk devletine yakışan yöntemler uygulanmak suretiyle gerçekliğinin ispat edilmesi halinde, faillerine bir saniye bile beklenmeden gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır."
Mahkeme kararlarından rahatsızlık duyulmasını da eleştiren Kılıç, "Bir internet sitesine erişimin yasaklanması kararına yönelik verdiği ihlal kararının siyasal kaygılarla ölçüsüz bir şekilde eleştirilmesi dikkat çekicidir" diyen Kılıç, ardından şu sözleri sarfetti: "Bizler adil olmayı kutsal bir görev kabul eden bir medeniyetin mensupları olarak, gücün ve şartların etkisiyle gömlek değiştiren bir karakterin sahibi olamayız" şeklinde konuştu.
"Gücün ve şartların etkisiyle gömlek değiştiren bir karakterin sahibi olamayız" ifadelerini kullanan Kılıç, "Dün hak ihlaline uğrayanların nasıl yanında yer alınmışsa, bugün de kimliği, kişiliği, gücü ve rütbesi ne olursa olsun, hak ihlaline sebep olan herkesin karşısına, aynı adalet gömleğiyle çıkmaya devam edeceğiz" dedi.
Kılıç, geçmişte vesayetçi anlayışın ortadan kaldırılması için cesaretli adımlar atıldığını belirterek, yeni bir vesayet sistemi uyarısında bulundu.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, şöyle konuştu: "Farklı renkte yeni bir vesayet sisteminin oluşmasına tanık olduk. Kimse bu yeni oluşumun günahından kendini soyutlamaya çalışmasın. Tarih olanları kaydediyor. Bunları konuşmak, gerçekleri itiraf etmek ve cesaretle çözüm yolları bulmak zorundayız."
Vesayetçi anlayışın kabul edilmemesi gerektiğini de vurgulayan Kılıç, "Yargı üzerinde oluşan ya da oluşacak siyasi, ideolojik, dini, ırki ve mezhebi tüm vesayetçi anlayışlar, başta yargı mensupları olmak üzere herkes tarafından şiddetle reddedilmelidir" dedi.
Konuşmasında "yargının ele geçirilmesi gereken bir kale olarak görüldüğünü" de dile getiren Haşim Kılıç, "Kaleyi ele geçirenler kendi vesayet sistemini dayatmanın çabasına düşmüştür. Kaleyi ele geçiremeyenler ise, yargının bağımsızlığının ve tarafsızlığının ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu söyleyip durmuşlardır. Kaleyi işgal edenler de yargıyı, siyasi düşüncelerine ve ideolojilerine lojistik destek sağlamak için ya da rakiplerinden intikam alma aracı olarak kullanmışlardır" şeklinde konuştu.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, bireysel başvurularda verdikleri kararların arkasında olduklarını da sözlerine ekledi.
CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLACAK MI?
Bu arada, Başkan Haşim Kılıç, törenin ardından düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kılıç, Başbakan Erdoğan’ın törenden erken ayrılmasıyla ilgili bir soru üzerine “Gayet doğal, yoğun işleri var” diye konuştu.
Mahkemenin bazı önemli davalara öncelik verdiğini belirten Kılıç, “1 Mayıs için de geçerli mi, 1 Mayıs’tan önce karar çıkar mı?" sorularına "Onu bilmiyorum, şu anda arkadaşlarımız inceliyorlar. Onunla ilgili en küçük bir bilgi sahibi değilim" diye yanıt verdi.
Törende sarf ettiği "Herkesin karşısına aynı adalet gömleği ile çıkmaya devam edeceğiz" sözlerinin Başbakan Erdoğan’ın "cübbenizi çıkarın, siyasete girin" açıklamasıyla ilişkisinin olup olmadığının sorulması üzerine Kılıç, "Benim söylediğimi herhangi bir amaca, herhangi bir düşünceye karşı bir cevap olarak lütfen algılamayın. Bu benim samimi düşüncelerim, ülkemizin gerçeklerini, sorunlarını, doğruları konusundaki tespitlerim bunlar. Bunların altında bir şey arayarak bir şey çıkarmayın bundan" diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağının sorulması üzerine Kılıç, şunları kaydetti: "Ben şu anda Anayasa Mahkemesi Başkanıyım ve bu görevimi sürdürüyorum. Bunun dışında dışarıda olandan bitenden ne haberimiz ne bir yönlendirmemiz ne de bir bilgimiz var.
Tabii ki yazarlarımız, çizerlerimiz, televizyon programcılarımız bu konuda çeşitli görüşler sunuyor benim şahsımı itibarsızlaştırma, hakaret ve buna benzer bir şey yapmadıkları sürece, tabii ki bu yorumları yapabilirler. En tabii haklarıdır ama bunda benim bir bağlantım yok. Altını çizerek ifade edeyim."
KAPIDA KARŞILADI
Yüce Divan Salonu'nda düzenlenen törende Başkan Kılıç, konuklarını Başkanvekilleri Serruh Kaleli, Alparslan Altan ve yeni üye Gökcan ile karşıladı.
Kılıç, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek ve Başbakan Erdoğan'ı bina dışında karşılayarak onlarla birlikte yürüdü.
Başbakan Erdoğan kendisini karşılayan Kılıç ile iki kez tokalaştı. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla da el sıkıştı.
TÖRENDE SOĞUK RÜZGARLAR
Haşim Kılıç'ın konuşmasıyla birlikte salonda soğuk rüzgarlar da esmeye başladı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın sert mesajlarını devletin zirvesi dikkatle dinledi.
Erdoğan, zaman zaman Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile konuştu.
RESEPSİYONA GİTMEDİLER
Başbakan Erdoğan ve bakanlar, Haşim Kılıç’ın konuşmasını alkışlamadı. Cumhurbaşkanı Gül ve CHP lideri Kılıçdaroğlu ise Kılıç'ı alkışladı.
Konuşmanın ardından verilen resepsiyona Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Meclis Başkanı Çeçek katılmadı.
TÖRENE KİMLER KATILDI?
Törene; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bazı siyasi parti liderleri, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve davetliler katıldı.
Bu arada, Haşim Kılıç'ın konuşması öncesinde mahkemeye yeni üye seçilen Hasan Tahsin Gökcan, yemin etti. Başkan Kılıç tarafından Hasan Tahsin Gökcan'a cübbe giydirildi.
- Etiketler :
- Haberler