Hayallerinin peşinde bir nostalji perisi

Sonbaharın gelişiyle çıkardığı albümü ‘Sarı’ ile birlikte hikayeleri ve sesiyle huzur da getiren Jehan Barbur ile müzik piyasası, yeni albümü ve hayalleri üzerine konuştuk.

Hayallerinin peşinde bir nostalji perisi

Caz ve pop müziği başarılı bir şekilde harmanlayan Jehan Barbur, birçok grupta farklı müzisyenlerle vokalist olarak çalıştıktan sonra, Bülent Ortaçgil’in de desteğiyle, 2009 yılında Ada Müzik ile anlaşarak ilk albümü ‘Uyan’ı yayınlandı. 2010’da ikinci albümü ‘Hayat’ı yayınlayan Barbur, geçtiğimiz günlerde 3. solo albümü ‘Sarı’ ile dinleyiciyle buluştu.

Jehan Barbur'un üçüncü albümü 'Sarı'nın prodüktörü de kendisi. 'Uyan' ve 'Hayat' albümlerinde olduğu gibi 'Sarı' albümünde de şarkıların birçoğunun sözü ve bestesi Jehan Barbur'a ait. Albümde kendi parçaları dışında, bir Bülent Ortaçgil şarkısı olan ‘Dalyan Deltası'nın yeni yorumu ile müziği Cahit Berkay'a ait olan ‘Kırık Bir Aşk Hikayesi’ Jehan Barbur'un sözleriyle yer alıyor.

2009’da ilk olarak yayınladığınız ‘Uyan’ albümünden bu yana üç albüm yayınlamış oldunuz. Oldukça verimli bir 3 yıl olmuş gibi. Şarkılarınızın üretim süreci nasıl gelişiyor?
Aslında istikrarlı bir üretkenliğim yok ne yazık ki, İlk albüm Uyan'ın şarkıları bir birikimdi çünkü zaten bir ilk albümdü, Hayat ve Sarı albümleri arada yazdığım şarkılar. Şu anı soracak olursanız her şey bitmiş durumda yani yazdıklarım albümlerde, yazamadıklarım hala içimde, uzun süredir yeni bir şeyler karalayamadım tabii Sarı'yı saymazsanız, beklemedeyim bakalım nezaman içerden dışarı çıkacaklar

Bilkent Üniversitesi’nde eğitiminizi tamamladıktan sonra İstanbul’a gelip kariyerinize başladığınızı söyleyebiliriz sanırım. O zamandan bu yana müzik piyaysasında neler, hangi yönde değişti?
Ne yazık ki piyasada değişen bir şey yok. Tek fark piyasada hareketlilik ve değişiklik yaratmak isteyen yeni müzisyenlerin sayılarının artmış olması. Yeni isimler piyasa dışında cesaretle bir şeyler yapmaya gayret ediyor zaten kendimi de müdahil ederek söylemeliyim ki, piyasa denilen o cenderenin içine elini kolunu kaptırmak istemiyorsan yapacağın pek de başka bir şey kalmıyor geriye. Kabul edilsen de edilmesen de suya bir taş da hepimiz atmaya başladık. Değişen en önemli şey bu oldu.

Bir edebiyat mezunu ve iyi bir sözyazarı olarak en çok etkilendiğiniz şairler ve yazarlar kimler? Özellkile son dönemde en çok kimleri takip ediyorsunuz?
Son dönemde Hakan Günday'a tutuldum ayrıca es geçip okumamakla hata ettiğim Yekta Kopan'ın kitaplarını okuyor ve bunca geciktiğime üzülüyorum. Barış Bıçakçı, Hakan Bıçakçı yeni dönem yazarlardan en sevdiklerim. Genel olarak en sevdiğim yazar ve şairleri soracak olursanız Edip Cansever'le cümleme başlamak isterim. Akabinde Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa, Leyla Erbil, Selim İleri, Murathan Mungan, Sabahattin Ali benim hayatımda önemli isimlerdir.

Şarkılarınızda hep minik minik hikayeler anlatıyorsunuz. Bir de ‘Çatıdaki Çimenler’ adlı bir blogunuz var ve orada anlattıklarınız daha uzun. Bir gün onları da bastırmak gibi bir düşünceniz var mı?
Onların edebi anlamda bir değere sahip olduklarına ikna olursam evet, en azından kağıtlarda dokunulabilir halde olmaları için bastırmayı isterim.

Hayallerinin peşinde bir nostalji perisi - 1

’Keşke ben de yer alsaydım’ dediğiniz bir proje var mı ya da özellikle çalışmak istediğiniz müzisyenler kimler?
Erkan Oğur'la ortak bir çalışma yapmayı Reha Erdem'in ve Çağan Irmak'ın filmlerinde bir şarkı söylemeyi yahut yazmayı, bir müzikale müzikler hazırlamayı çok isterim, mümkün olduğunca sömürülmeyi yani. (Gülüyor) Keşke her alana sıklıkla sıçrayabilsem. Daha çok üretmeme fırsat verilse. Bunların dışında da ütopik bir hayalimse bir Fransız filminde minicikte olsa şu hayatımda görünebilmek. Ama tabii ki de çocukluğumdan beri hayalini kurduğum birçok şeyi yapma şansım da oldu, onları asla es geçemem. Onlar sonrası için umut oldular bana.

Son albümünüz ‘Sarı’dan bir klip gelecek mi? Hangi şarkıya klip çekmeyi seçtiniz?
Umuyorum ki gelecek evet. Muhtemelen yani fikirde bir değişiklik olmazsa Eskiden parçasına klip çekeceğiz

İngilizce ve Fransızca şarkılar da söylüyorsunuz. İleride yabancı sözlü bir albüm yapmayı da düşünüyor musunuz?
Söylüyordum. Artık sahnede sadece albüm şarkılarıma yer vermeye gayret ediyorum. Kendi şarkılarımın bir kısmını bu dillere çevirme planım başarıyla sonuçlanırsa yurtdışında da bir denemede bulunma niyetindeyim. O zaman belki başka dillere ve başka ülkelere de ulaşırız kim bilir? Şimdilik hayal kuruyorum

Sosyal medyadan da takip ettiğim kadarıyla ‘Jehan Barbur’ denince akla huzur, sadelik ve bunların yanında bir de zindelik geliyor. Siz Türk müzisyenler arasında kimleri dinlerken huzur buluyorsunuz?
Cengiz Özkan, Erkan Oğur, Cenk Erdoğan, Çağrı Sertel, Birsen Tezer, Bülent Ortaçgil, Ezginin Günlüğü, Vedat Sakman, Mehmet Güreli, Gülay, Fatih Erdemci, sevdiğim sesler sevdiğim isimlerden birkaçı

Kasım ayı içerisinde sizi nerelerde ve hangi tarihlerde canlı olarak dinleyebileceğiz?
Şimdilik tarihleri belli olan yerler : 7 kasım Karaköy NUBLU, 9 Kasım Eskişehir Hayal Kahvesi, 21 Kasım Kadıköy Livane,ve 28 Kasım Ghetto, bunlara yeni tarihler eklenecek.

Sayfa Yükleniyor...