Haziran seçiminde ilklere dikkat!

12 Haziran'daki seçimlerde ilk kez 25 yaşındakiler milletvekili adayı olabilecek, Kürtçe propaganda artık serbest. Şeffaf oy sandıkları geliyor, İstanbul, Ankara ve İzmir'in milletvekili sayısı 142.

yine seçim sathı mailine girdi, milyon seçmen 12 Haziran tarihinde milletvekili seçmek için sandığa gidecek. Haziran seçimlerinde birçok ilk yaşanacak.

Seçimlerde ilk kez 25 yaşındakiler milletvekili adayı olabilecek.

Tahta oy sandıkları tarihe karışacak. Oy sandıkları eni 40, boyu 55, yüksekliği 50 cm, şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten olacak.

Seçimlerde kullanılacak oy verme kabinleri de değiştiriliyor. Kabinler, eni 120, boyu 120, yüksekliği 180 santimetre, portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir olacak şekilde yaptırılacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) oy zarflarının boyunu büyütecek, yeni zarflar her seçim için ayrı renkte, eni 15 cm, boyu 21 santimetre olacak.

Açık yerlerde, güneşin batmasından sonra da propaganda yapılabilmesi mümkün hale getirildi. Güneşin batmasını takiben iki saat daha propaganda sürebilecek.

KÜRTÇE PROPAGANDA SERBEST
Türkçe propaganda ''esas'' olacak ancak bu seçimde ilk kez Türkçe dışındaki dillerde propagandaya hapis cezası verilmeyecek.

Bilboardlarda propaganda süresi uzatılarak 20 günden 30 güne çıkarıldı.

Seçmenler, üzerinde TC kimlik numarası bulunmayan belgeyle de oy kullanabilecek. TC kimlik numarası olmayan bir kimlikle oy kullanılabilmesi için, seçmen bilgi kağıdını ve kimlik numarasını ispata elverişli, YSK tarafından ilan  edilecek belgenin gösterilmesi yeterli olacak.

Seçmenler, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine bu seçimde de giremeyecek. Bu tür cihazlar, kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak  sandık kurulu başkanına teslim edilecek.

Ayrıca adaylık için görevden çekilmesi gerekenlerin kapsamı da genişletildi. Buna göre, kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları ve üst birliklerin yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar da adaylık için görevinden ayrılmak zorunda olacak.

Bağımsız milletvekili olmak isteyenlerin yatırması gereken para miktarı da artırıldı.

Seçmenlerin sandığa gitmesine ve oy kullanmasına engel olanlar üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Yurt dışındaki seçmenler, yine gümrük kapılarında oy kullanacak. Bu seçmenlerin bulundukları ülkelerde kurulacak sandıkta oy kullanma ve elektronik oylama yöntemleri daha sonraki seçimlerde uygulanacak.

MİLLETVEKİLİ SAYISI ARTAN İLLER
YSK, illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayılarını 2010 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre yeniden belirledi.

Yeni dağılıma göre, Ankara'nın milletvekili sayısı 3, İstanbul'un 15, İzmir, Bursa, Gaziantep ve Kocaeli'nin ise milletvekili sayıları 2'şer arttı. Sakarya, Antalya, Tekirdağ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Şırnak ve Kayseri illeri ise milletvekili sayılarını birer artırdı.

Afyonkarahisar, Konya, Tokat, Trabzon ve Yozgat'ın milletvekili sayıları 2 azalırken, Ağrı, Aydın, Bitlis, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Erzurum, Giresun, Isparta, Mersin, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Ordu, Sinop, Sivas, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale ve Karabük milletvekili sayıları ise birer azaldı. Bayburt'un milletvekili sayısı ise 1'de kaldı.

İSTANBUL BİRİNCİ BÖLGE 30 VEKİL ÇIKARIYOR
İstanbul, Ankara ve İzmir'in seçim bölgelerinin milletvekili dağılımı da hesaplandı.

İki seçim bölgesinden oluşan Ankara'da birinci seçim bölgesinden 16, ikinci seçim bölgesinden ise 15, üç seçim bölgesine ayrılan İstanbul'da birinci seçim bölgesinin milletvekili sayısı 30, ikinci seçim bölgesinin milletvekili sayısı 27, üçüncü seçim bölgesinin milletvekili sayısı ise 28 oldu.

İki seçim bölgesinden oluşan İzmir'de ise her seçim bölgesi 13'er milletvekili çıkaracak.

Sayfa Yükleniyor...