'Hepsinin kökü kazınmalı'

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, okaliptus ağaçlarının izinsiz kesilmesine verilen cezayı eleştirdi ve Türkiye'nin doğal bitki örtüsü olmadığını söylediği bu ağaçlar için "Hepsinin kökü kazınmalı" dedi.

'Hepsinin kökü kazınmalı'

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, yüzey ve yer altı sularının azalmasına yol açtığını ileri sürdüğü okaliptusların, plantasyon alanları dışında kesilmesi gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Sıkı, açıklamasında, Gökova Orman İşletme Müdürlüğünce tutulan tutanak doğrultusunda, Muğla'nın Akçapınar Azmağı kenarındaki arazisindeki 94 okaliptusu izinsiz kestiği gerekçesiyle R.Y'ye 149 lira para cezası verildiğini belirtti.

Ağaçları kesen R.Y'ya ceza verilmesi yerine onore edilmesi gerektiğini savunan Sıkı, şunları kaydetti:

"Küresel ısınma nedeniyle son 50 yılda yıllık ortalama yağışın düştüğü ve yazın yağan yağışların günümüzde azaldığı meteorologlar tarafından açıklandığı dönemde, bu ağaçların kesilmesine ceza kesmek anlaşılamamıştır. Kendi ülkemizin doğal ağaç türleri meşe, çınar, kızıl çam, fıstık çamı gibi ağaçların değişik amaçlarla ve bilimsel dayanaktan yoksun olarak kesilmesine bir biyolog olarak karşı çıkmamız doğaldır.

Okaliptusların kesilmemesini hatta yeni alanlara dikim yapılmasını savunmak akıl, bilim ve mantıkla bağdaşmamaktadır. Okaliptuslar, bulundukları yerdeki yüzey sularını ve 40 metre derine giden kök sistemi ile de yer altı sularının azalmasına neden olmaktadır. 'de, plan ve program dahilinde, plantasyon alanları dışında dikimi yapılan okaliptusların kökü kazınmalıdır."

Sıkı, günde ortalama 400 litre suyu topraktan kendi bünyesine alan okaliptuslardan, bataklıkların kurutulmasında yararlanıldığını, 10 yaşındaki okaliptusun yılda 250 ton suyu bünyesine alıp buharlaşma yoluyla havaya verdiğini aktararak, "Okaliptusun, botanik bahçesi veya uygulama alanları ile su emici gücü herkes tarafından bilindiği için toprak kaymasının görüldüğü köprü ayakları, viyadük güzergahları, karayolu ve demiryollarında heyelanı azaltıcı olması nedeniyle dikilmesi gayet mantıklıdır. Okaliptusa değil, Türkiye'nin doğal bitkisi olmadığı halde bu ağacın rastgele ve bilinçsizce her yere dikilmesine karşıyız" ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...