Her üç güne yeni bir tür

Biyoçeşitlilik açısından önemli bir yere sahip olan Amazon’da son 10 yıl içinde 1200 yeni canlı türü keşfedilmiş.

Her üç güne yeni bir tür

Uluslararası doğa koruma kuruluşu olan WWF’nin açıklamasına göre geçtiğimiz on yıllık süre içinde Amazon Bölgesi’nde 1200’den fazla yeni tür keşfedildi. Bu da ortalama olarak her üç günde yeni bir türün keşfi anlamına geliyor.


Kuruluş, konuya ilişkin olarak geçtiğimiz günlerde Japonya’nın Nagoya şehrinde gerçekleştirilen Biyolojik Çeşitlilik Toplantısı’nda “Yaşayan Amazon” başlıklı 58 sayfalık bir rapor yayınladı.

Dokuz farklı ülkenin topraklarında yer alan Amazon yağmur ormanları, biyoçeşitlilik açısından dünyanın en büyük sıcak noktalarından birini meydana getirdiğinden oldukça önemli bir bölge.

Tüm bu gelişmelere karşın Amazon bölgesi halen büyük tehdit altında. WWF’nin verilerine göre, geçtiğimiz 50 yıl içinde yağmur ormanlarının en az yüzde 17’si tahrip edildi. Bu da İspanya’nın yüzölçümünün iki katına eşdeğer.

WWF’nin idari müdürü Meg Syminton, “Yaşanmakta olan habitat kaybına bağlı olarak henüz keşfedilmemiş olan kaç türün ortadan kalkmış olabileceğini düşünmek işin esas korkutucu yönü” diyor.

Dünya üzerinde bilinen türlerden her 10 taneden biri Amazon’da bulunuyor. Syminton, eğer tüm türler keşdilmiş olsaydı bu sayının yüzde 30 civarına ulaşacağını savunuyor ve ekliyor: “Nagoya’daki toplantının, dünyanın biyolojik vahalarının geleceği açısından yeni çabalara önayak olacağını umuyorum. Bu tip önemli bölgeler için sınırların söz konusu olmadığı uluslararası ölçekte girişimlere ihtiyacımız var.”

Sayfa Yükleniyor...