Hindistan soyu tükenen çitaları yeniden istiyor

Hindistan, ülke sınırları içersinde bulunan çita neslinin 60 yıl önce tükenmesi ve diğer kedigillerin populasyonunun düşüşe geçmesi sebebiyle harekete geçti. Proje başarıya ulaşırsa çitalar Hindistan'da yeniden koşabilecek.

Hindistan soyu tükenen çitaları yeniden istiyor

Hindistan’da bulunan çitalar artık görülmez oldu. Sayıları hızla azalmaya başlayan kaplanlar ve kedigiller yüzünden Hindistan, yeni bir çalışma başlattı.

Kayıtlı bilgilere göre Hindistan’da görülen son çita, 1947 yılında Hindistan’daki Surguja bölgesinin prensi tarafından av sırasında vurulmuştu. Resmi olarak ülkedeki çitaların soyunun tükendiği yıl ise 1952.

Vahşi hayat koruyucularının söylediklerine göre ise, en hızlı kara hayvanı olan çitaların 20. Yüzyıl'ın ilk yarısında İmparator Akbar’ın 1000 tane çitaya sahip olması sonrası insanlar tarafından hızla avlandığı ve sayılarının bu şekilde azalmaya başladığı bildiriliyor.

Şu anda ise Asya kıtasında hepsi İran’da olmak üzere 100 tane çita kaldığı biliniyor. Uzmanlar, Asya’daki çitaların populasyonunun tekrar yükselişe geçmesinin önemli olduğunu çünkü Afrika filleri ve Asya filleri arasında herhangi bir fark olmamasının aksine Asya ve Afrika çitaları arasında genetik açıdan ufak bir farklılık olduğunu belirtti.

Hindistan Çevre Bakanı Jairam Ramesh, çitaları ülkeye geri döndürmek için bir komisyon oluşturduklarını ve bu hayvanların yumurtlama çiftlerini Hindistan’a getirerek ülkede yeniden bir çita populasyonu oluşturacaklarını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...