Hindistan'da herkes sinema oyuncusu!

Her yıl Hollywood'un iki katı film üreten bir ülke... Dünyanın en büyük sinema endüstrisine sahip olan Hindistan'ın en bilinen yüzü ise şarkılı danslı filmleriyle Bollywood...

Hindistan'da herkes sinema oyuncusu!

Bollywood kelimesi geçtiği zaman çoğu kişinin aklına topyekün Hint sineması gelse de Bollywood sadece Hint sinemasının popüler yüzünü simgeliyor.


Dünyanın en büyük sinema endüstrine sahip olan Hindistan'da Bollywood dışında bölgesel sinema endüstrileri ve yeni Hint sinemasının da büyük güçler olduğu bilinen bir gerçek çünkü Yeni Hint Sineması ve Bölgesel Sinema Endüstrisi de yılda binin üzerinde uzun metrajlı film üretmekte.

1 milyar nüfusa sahip olan Hindistan'da Hintçe dışında Bengali, Malalayam, Tamıl ve Telugu dillerinde film çekiliyor.

Bollywood, Hintçe çekilen filmlerin oluşturduğu sektöre hakimken, bölgesel sinemalar ülkenin geri kalanında bölgesel dillerde filmler çekiyorlar.

Hintçe’nin ülke genelinde yaygın bir dil olmaması ve okuma-yazma oranının düşük olması nedeniyle filmlerin altyazılı olarak ülke genelinde gösterilemiyor olması gibi nedenler büyük kentler dışında yaşayan Hintlilerin; kendi dillerinde çekilen, daha küçük bütçeli bölgesel sinema ürünlerini tercih etmelerine zemin hazırlıyor.

YENİ HİNT SİNEMASI
İtalyan yeni gerçekçiliğinin izlerini taşıyan ‘yeni Hint sineması’ Bollywood filmlerinin aksine ‘sokaktaki adam’ı konu alır. Belli estetik ve politik kaygıları barındıran bu filmlerde kahramanlar, gündelik hayatın baskısı altında yaşayan sıradan insanlardır. Bollywood filmlerinde kullanılan zengin kıza aşık, fakir ama gururlu erkek, kötü kalpli kaynana ya da görümce gibi tiplemelere bu filmlerde pek rastlanmaz.

Bollywood'un adı Hindistanın ilk filmleri Bombay kentinde çekildiği için oradan esinlenerek konuldu. 'Bollywood' kelimesi yeni bir sözcük olarak kabul edildi ve 2007 senesinden itibaren Oxford sözlüğünde de yer almaya başladı.

HOLLYWOOD'A MEYDAN OKUYAN SİNEMA
Star sisteminin egemen olduğu Bollywood sinemasında yıldızlar film endüstrisi içinde bir ürün olarak yerlerini alıyorlar. Bollywood aktörlerinin 2009'dan itibaren Hollywood filmlerinde de oynamaya başladığı düşünülürse Hint sinemasının ne kadar yükselişte olduğu daha iyi anlaşılır.

Dünyanın en büyük film endüstrisi olan Bollywood'da Hollywood'un iki katı film üretiliyor.

MÜZİKSİZ OLMAZ...
Ara hariç ortalama 3,5 saat uzunluğunda olan Bollywood filmleri içinde mutlaka müzik yer alıyor. İçinde şarkılı sahneler bulunmayan Bollywood filmlerinin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Filmlerin üç saati aşmasında bu sahnelerin rolü büyüktür.

Hindistan'da herkes sinema oyuncusu! - 1

ŞARKILAR PLAYBACK!
Yine Bollywood filmlerinde geleneksel Hint şarkılarından, Japon, İran ya da Batı kökenli şarkılara kadar farklı tarzda pek çok şarkı yer alıyor. Bollywood yıldızları içinde şarkı söyleyen oyuncu yok denecek kadar azdır. Çoğunlukla kadın ve erkek oyuncunun düetlerinden oluşan şarkılı sahnelerin perde arkasındaki emekçileri playback şarkıcılarıdır.

En ünlü Bollywood filmlerine örnek olarak 'Awara' (1951), 'Mughal-e-azam' (1960), 'Mera Naam Joker' (1972), 'Sholay' (1975), 'Andaz Apna Apna' (1994), 'Lagaan - Once Upon A Time In India' (2001), 'Dil Chahta Hai' (2002), 'Kabhi Alvida Naa Kehna' (2006), 'Salaam Namaste' (2005), 'Rang De Basanti' (2006), 'Black' (2005), 'Don' (2006), 'Taare Zameen Par' (2007) verilebilir.

Hindistan'da herkes sinema oyuncusu! - 2

(Şeyda Sever’in Altyazı'daki 'Bollywood: Hollywood'a meydan okuyabilen tek ulusal sinema endüstrisi' başlıklı yazısından derlenmiştir.)

Sayfa Yükleniyor...