Hızlandırılmış Güneş tutulması

ABD’li fen öğretmeni Cory Poole, hafta sonunda yaşanan Güneş tutulmasını izleyemeyenler için muhteşem gök olayının hızlandırılmış videosunu hazırladı.

Hızlandırılmış Güneş tutulması

Ay, 20 Mayıs günü Dünya ile Güneş’in arasına girdi. Geçmişte tanık olduğumuz Güneş tutulmalarının aksine, bu nadir rastlanan gök olayı “halkalı güneş tutulması” olarak adlandırılıyor. Bunun sebebi, Dünya’dan bakıldığında, Ay’ın Güneş’in önüne geçtiği zaman Güneş etrafı yanmakta olan dev bir halka şeklinde belirmesi. Califronia’da yaşayan ABD’li fen ve matematik öğretmeni olan Cory Poole, bu olağanüstü olayı görüntüleyebilmek için önceden hazırlık yapmıştı.


Poole, Güneş tutulmasını kör kalmadan görüntüleyebilmek için özel filtreli bir teleskop kullandı. Elde ettiği 700 görütüyü daha sonra bir araya getirerek, muhteşem gök olayının hızlandırılmış videosunu oluşturdu.

ÖZEL FİLTRELİ TELESKOPLA ÇEKİLDİ
Poole, Güneş tutulmasına ait görüntüleri Coronado Solar Max 60 özel hidrojen-alfa filtreli solar teleskobuyla çekti. Çekim, Güneş tutulmasının başından sonuna kadar net olarak gözlemlenebildiği Redding kentine yapıldı.

Solar teleskoptaki özel filtre, Güneş etrafındaki gaz kütlelerinin bulunduğu kromosfer tabakasının gözlemlenebilmesini sağlıyor.

Dünya, bir önceki halkalı güneş tuıtulmasına 10 Mayıs 1994’te tanık olmuştu. Bir sonraki için 18 yıl beklememiz gerekecek.

Sayfa Yükleniyor...