HSYK düzenlemesi Meclis'te

AK Parti, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Tasarı, HSYK'nın yapısında bazı değişiklikler öngörüyor.

HSYK düzenlemesi Meclis'te

AK Parti, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

52 maddeden oluşan teklif, Adalet Bakanı’nın HSYK üzerinde yetkisini artırıyor.

Düzenleme bu şekliyle yürürlüğe girerse, HSYK'da görev yapan genel sekreter, genel sekreter yardımcıları, teftiş kurulu başkanı, teftiş kurulu başkan yardımcıları ile 200'e yakın kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin, kuruldaki görevleri bitecek.

HSYK'daki 3 dairenin görev ve yetkilerini Adalet Bakanı belirleyecek. 7'şer kişiden oluşan 1. 2. ve 3. dairenin üye sayısı ve yapıları değişecek.

Birinci ve ikinci daire 5'er kişi, 3. daire ise 11 kişiden oluşacak. 21 üyenin hangi dairede görev yapacağına ise Adalet Bakanı karar verecek.

Daire başkanlarını, Adalet Bakanı'nın önereceği 2 isim arasından HSYK Genel Kurulu tarafından seçilecek.

Kurulun gündemini belirleme yetkisi Adalet Bakanı'nda olacak. Bakanın gündeme getirmediği hiçbir madde görüşülmeyecek.

Düzenleme, savcıların görevlerine ilişkin konularda genelge yayınlama yetkisini kaldırıcak. Bu yetki HSYK Genel Kurulu'ndan alınarak Adalet Bakanı'na verilecek.

HSYK üyeleri hakkındaki, suç ve disiplin soruşturma işlemlerini bizzat Adalet Bakanı yürütecek.

Düzenlemeyle HSYK'ya üye gönderen Yargıtay, Danıştay ve Adalet Akademisi'ndeki üye seçim sistemi de değişecek. Mevcut sistemde hakim ve savcılar, HSYK'ya gönderilecek üye sayısı kadar oy kullanabiliyordu. Taslakla her hakim ve savcının 1 oy hakkı olacak.

Teklif, Adalet Akademisi'nin başkanının Adalet Bakanı'nın önereceği isimler arasıdan Bakanlar Kurulu tarafından seçilmesini öngörüyor. Adalet Akademisinin başkan yardımcıları ise Adalet Bakanı tarafından atanacak. Ayrıca kanun teklifine göre, Adalet Akademisi'nde görev alan, başkan başkan yardımcıları, genel kurul ve denetim üyelerinin görevleri sona erecek.

Teklif yalnızca HSYK'da değil, Anayasa Mahkemesi üyeliği, Yargıtay ve Danıştay kanununda da değişiklik öngörüyor. Yargıtay ve Danıştay üyelerini eskiden olduğu gibi HSYK Genel Kurulu seçecek.

Ancak, Yargıtay birinci başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için Yargıtay üyeliğinde en az 4 yıl görev yapma şartı 8 yıla çıkarılacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği için 3 yıl olan görev şartı da 6 yıla çıkacak.

Anayasa Mahkemesi üyeliği için ise en az 6 yıl kıdem şartı aranacak.

'YANLIŞ YAPTIK'
HSYK'nın yapısı 12 Eylül 2010 günü yapılan anayasa referandumu ile değişmişti.

Başbakan Erdoğan, Manisa'da toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada Adalet Bakanlığı'nın HSYK'yı denetleme yetkisini kaldırmalarının yanlış olduğunu belirtmiş ve "Orada yanlış yaptık. Kimsenin denetimsiz kalmaması gerekir. Bu ülkede başbakan denetlenecek, bakanlar denetlenecek, parlamento üyeleri denetlenecek bu beyler denetlenmeyecek, olmaz" ifadelerini kullanmıştı.

Sayfa Yükleniyor...